Knedlíky jsou nedílnou součástí klasického jídelníčku. Tato oblíbená pochutina může být konzumována s různými náplněmi. Na své si tedy přijde každý. Recepty na ně jsou častokrát předávány z generace na generaci. I přesto můžeme vyzkoušet nové verze tohoto oblíbeného pokrmu. Například tento recept na těsto, o jehož nadýchanost se postará kefír.
Knedlíky jsou jídlem, které se vyskytují v kuchyni hned několika zemí – kromě té české také v polské nebo rakouské. Mezi nejčastější druhy náplně se řadí broskve, meruňky, borůvky nebo jahody.
Tato pochutina však může mít i slaný obsah – nejčastěji uzené maso či špenát. Připravují se vařením ve vroucí vodě či horké páře.
Ingredience
- Kefír – 0,5 litru
- Droždí – 50 gramů
- Vejce – 1 kus
- Cukr – 1 polévková lžíce
- Mouka – 800-1000 gramů
- Špetka soli
Postup
V misce nejprve smícháme droždí spolu s cukrem. K nim přidáme vejce a mírně ohřátý kefír. Aby došlo ke správnému nakynutí těsta, obě tyto suroviny předem umístíme do pokojové teploty. Všechny dané ingredience důkladně promícháme.
Do vzniklé hmoty následně přidáme mouku a špetku soli.
Celou směs prohněteme v rukou, dokud nevznikne homogenní hmota. Dáváme při tom pozor, abychom zpracovali případné hrudky.
Těsto následně přendáme do mísy, kterou umístíme na teplé místo – to aby těsto mohlo nakynout.
Poté, co dojde k nakynutí těsta, jej rozdělíme na zhruba stejně velké kousky. Ty dále naplníme libovolnou náplní a postupně uvaříme tak, jak jsme zvyklí. Vzhledem k neutralitě chuti těsta nezáleží na tom, o jakou náplň se jedná – zda je sladká či slaná.
Knedlíky posypané libovolnou posypkou či polité máslem podáváme jako hlavní jídlo, posloužit však mohou i jako dezert.