Češi truchlí nad ztrátou excelentní režisérky, jejíž filmy všichni milujeme od dětství

Během své bohaté kariéry objevila uznávaná filmařka spoustu dětských hvězd, z nichž se později stali uznávaní a populární herci.

Pohřební svíčka a květina i Zdroj fotografie: Freepik
                   

Do uměleckého nebe odešla významná osobnost české kultury. Ve věku 90 let zemřela filmová režisérka a scénáristka Věra Plívová-Šimková. Na svém kontě má legendární snímky jako třeba Krakonoš a lyžníci, Páni kluci nebo Jak se točí Rozmarýny, které zbožňují celé generace diváků. Za mimořádný přínos české kinematografii získala před pěti lety Českého lva.

Na jejích filmech vyrostly generace diváků

Rodačka z Lomnice nad Popelkou, jejíž rodina se věnovala ochotnickému divadlu, v mládí sportovala i kreslila, napsal web Extra. Po gymnáziu studovala pražskou FAMU, kde absolvovala pod vedením proslulého režiséra Bořivoje Zemana. Pak její kroky vedly na Barrandov, kde jako asistentka režie spolupracovala s matadory tohoto řemesla, jako byli Karel Kachyňa nebo Vojtěch Jasný.

Zemřela režisérka dětských filmů Věra Plívová Šimková ve věku 90 let. Mezi její nejznámější filmy bezesporu patří Páni…

Zveřejnil(a) Hvězdy českého a světového filmu dne Neděle 13. října 2024

Ve své bohaté kariéře se pak sama věnovala tvorbě filmů pro děti. Natočila téměř dvacítku snímků, mezi kterými jsou i kultovní pecky, na nichž vyrostlo několik generací diváků. Patří k nim třeba Nefňukej, veverko!, Lišáci, Myšáci a Šibeničák, Přijela k nám pouť, Páni kluci, Jak se točí Rozmarýny, Artuš, Merlin a Prchlíci, Mrkáček Čiko nebo Krakonoš a lyžníci. Posledním jejím filmem je podle webu Novinky drama Kruh z roku 2001.

V 87 letech českou scénu navždy opustila režisérka těch neoblíbenějších pohádek pro nejmenší. Odmalička věděla, co chce dělat

Filmová branže smutní nad jejím odchodem

Do svých filmů obsazovala zesnulá režisérka děti, a během své pět dekád trvající kariéry tak objevila spoustu dětských hvězd, z nichž se později stali populární a uznávaní herci. Vyjma filmu se věnovala i divadelní režii. Některé své scénáře přepracovala a vydala knižně. V roce 1999 získala na Festivalu filmů pro děti a mládež ve Zlíně ocenění Zlatý střevíček za celoživotní dílo a v roce 2019 pak obdržela Českého lva za mimořádný přínos české kinematografii.

VÍM, že jsem tyto dvě fotografie na FB již zveřejňoval. Jsou z roku 1975, točili jsme film PÁNI KLUCI. Já jako asistent…

Zveřejnil(a) Zdeněk Zelenka dne Neděle 13. října 2024
Úmrtí svíčka a květina

Obrovská ztráta pro filmový svět: V 95 letech zemřela herečka, kterou miloval celý národ

Úmrtí režisérské legendy zasáhlo celou uměleckou branži. „Věro, díky za vše, zanechala jsi nám tu přenádherné filmy, ve kterých jsi nám všem navždy zachovala naše dětství. Vzpomínám a je mi smutno,“ napsal režisér Zdeněk Zelenka na Facebooku. „Způsob, jakým natáčela dětské filmy, byl fantastický, neznám nikoho, kdo by takto pracoval…hluboce se skláním,“ napsal na svém facebookovém profilu režisér a herec Břetislav Rychlík.

Jaký film od zesnulé režisérky máte nejraději?

Diskuze Vstoupit do diskuze
120 lidí právě čte
Zobrazit další články