V 71 letech se vrátila zpátky do školy, aby si mohla splnit svůj dlouholetý sen. Paní Soňa zbořila hranice

Paní Soňa všem vytřela zrak, když si v 71 letech uskutečnila svůj dávný sen. Vrátila se do školy.

Školní učebna i Zdroj fotografie: Pxhere
                   

Věk není překážkou, pokud si jej jako překážku nedáváte. Na světě je mnoho nesmírně inspirativních osobností, které všem okolo dokazují, že být starší nutně neznamená, že patří do starého železa. Jdou si za svým snem hlava nehlava a jejich síla a také výsledky, kterých dosahují, mohou mnoha dalším lidem pomoci otevřít oči.

Lepší pozdě nežli později

Na vzdělání není pozdě nikdy. Mnoho seniorů může litovat, že nemohli studovat vysokou školu nebo se vzdělávat v oboru, který je opravdu zajímal. Režim druhé poloviny minulého století jim tento luxus neumožnil. Dnes je situace jiná, a mnozí tak využívají studia na univerzitě třetího věku. Ta je bezplatná (platí se pouze zápisné na začátku semestru, jehož výši určuje prorektor) a vůbec nezáleží na předchozím dosaženém vzdělání.

seniorka smutná

92letá seniorka se vydala na útěk z pečovatelského domu. Nezastavila ji ani 2metrová brána, kterou s ladností přelezla

Žena čte noviny na lavičce iZdroj fotografie: Pxhere
Univerzita třetího věku je zdarma.

Podmínkou je splnit věkovou hranici, kterou se občan stane důchodcem, a musí pobírat starobní důchod. Je to vlastně forma celoživotního vzdělávání, a je-li splněna docházka a úspěšně vypracována závěrečná práce, může se účastnit slavnostní promoce. Standardně se studuje 2–3 roky, uvádí web ZČU. „Absolvoval jsem 2 semestry na Ostravské univerzitě, kde jsem se na Pedagogické fakultě učil anglicky. Moc mě to bavilo a opravdu jsem se základy naučil, chystám se tedy na kurz pro pokročilé,“ popsal s nadšením pan Aleš (68).

Plňte si své sny

Mnozí senioři mají v živé paměti, jak vypadala škola kdysi. I DámskýDeník uveřejnil, jaké byly praktiky ve 30. letech minulého století. Od té doby se změnilo snad opravdu vše, a senioři tak stále aktivněji využívají možnost prohloubit své znalosti či se více dopodrobna dozvědět o problematice, která je zajímá. Podle webu VysokéŠkoly v současnosti této unikátní možnosti využívá na 40 000 českých seniorů a seniorek.

starý muž v důchodu

Ve věku 78 let konečně dostudoval. S vysokoškolským titulem se běžel pochlubil své 98leté matce

Žena fotografuje iZdroj fotografie: Pxhere
Učit se novému bystří mysl v každém věku.

Svůj sen si ale splnila také Sonia Teresinha dos Santos z Brazílie. Jakožto mladá dívka neměla příležitost chodit do školy. Místo toho musela, stejně jako její sourozenci, pracovat, jelikož jejich finanční situace byla mizerná. Teprve nyní v úctyhodných 71 letech se Sonia odhodlala přihlásit se do místní školy pro seniory a naučit se číst a psát. Je velice pilnou studentkou a sama říká, že by se ráda naučila co možná nejvíce. Školu tak chce navštěvovat i poté, co ovládne základní dovednosti, které k tomuto uskutečnění snu potřebuje.

Jaký obor by vás zajímal?

Diskuze Vstoupit do diskuze
93 lidí právě čte
Autor článku

Hana Tvrdá

Zobrazit další články