„Takhle se dá poznat, že umíráte“: Lékařka s 40letou praxí popsala, co lidé zažívají v posledních momentech svého života

Člověk se těžko smiřuje s myšlenkou, že jeho blízký umírá. Díky vyjádření zkušené lékařky nyní můžete poznat, že se pacientův čas již chýlí ke konci.

Umírající muž i Zdroj fotografie: Piqsels
                   

Smrt pro mnohé lidi představuje tabu, kterému se v myšlenkách a hovorech raději vyhýbají. Člověk by si měl ovšem uvědomit, že umírání je součástí života a dříve či později potká nejen jeho blízké, ale také jeho samotného. Z toho důvodu je vhodné, aby lidé byli schopni poznat, když se smrt blíží. K tomu svým vyjádřením pomohla zkušená lékařka, která popsala, jak se člověk těsně před smrtí mění a chová.

Určila příznaky značící smrt

Mnoho lidí by si pravděpodobně přálo vědět, kdy přijde jejich čas, nebo kolik dní, týdnů či měsíců ještě zbývá jejich příbuzným či přátelům, kteří jsou těžce a nevyléčitelně nemocní. V takovém případě lidé potřebují podporu svých blízkých a vědomí, že na nich někomu záleží. Jak ale člověk zjistí, že již pacientovi nezbývá mnoho času? Na tuto otázku odpověděla lékařka Carol DerSarkissian, která aktivně zveřejňovala v době pandemie příspěvky na svém Instagramu.

Čeho lidé litují nejvíce na smrtelné posteli? Zdravotní sestra se podělila o své zkušenosti s umírajícími. Z toho mrazí u srdce

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Carol DerSarkissian,MD (@doctorcarol.md)

Doktorka se ovšem zabývala velmi zajímavým tématem, a to smrtí, o níž se snažila zjistit co možná nejvíce informací. Sledovala pacienty a určila několik příznaků, díky nimž se dá poznat, že nemocný člověk umírá. Mezi ty nejčastější patří neustálé podřimování a zvyšující se nechuť k jídlu, jak zmiňuje i web Unilad.

Únava, smutek a změny na kůži

Člověk se ve svých posledních týdnech života projevuje apaticky, nezajímá se o nic a nikoho, je smutný a často vůbec nereaguje na okolí. Umírajícího pacienta trápí také velká únava, často se mu hůře dýchá a může pociťovat dušnost a mnohem silnější bolesti. A nepřehlédnutelným znakem toho, že se blíží smrt, je kůže na nohou a rukou či kolem kolen zbarvená do modro-fialova.

Umírající muž

Lékař prozradil, co vidí umírající pacienti: Děti zažívají něco úplně jiného než dospělí

umírající iZdroj fotografie: iStock

Pokud tedy máte ve svém okolí někoho, kdo soupeří se smrtí, pozorováním výše zmíněných příznaků zjistíte, zda svůj boj prohrává, či nikoli. Ovšem, jak jsme na DámskémDeníku již psali, jedna z hospicových sester blížící se smrt pozná díky jedinečnému zápachu. V každém případě je důležité, aby byla rodina či přátelé umírajícímu člověku nablízku a jeho odchod mu co nejvíce ulehčili.


Co si o těchto příznacích myslíte?

Diskuze Vstoupit do diskuze
65 lidí právě čte
Zobrazit další články