Lékaři varují před konzumací oblíbené masové pochoutky. Nebezpečné množství je pouhé sousto

Pokud si rádi dopřejete tuto masovou pochoutku, měli byste být obzvláště na pozoru. V současné době totiž často obsahuje velmi nebezpečnou bakterii.

kuřecí maso i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Kuřecí maso patří mezi nejoblíbenější produkty v České republice. K tomu přispívá zejména skutečnost, že se dá připravit na mnoho různých způsobů, chutná skvěle, a je navíc ekonomické – taková libová prsa dnes pořídíte za velmi nízkou cenu, a to téměř v každém obchodě s potravinami. Co si však mnozí lidé neuvědomují, je skutečnost, že tato potravina často obsahuje nebezpečné bakterie, jako je právě Salmonela. Ta může mít velmi nebezpečný dopad na lidský organismus a vést k závažným zdravotním komplikacím.

Salmonela v kuřecím mase 

Salmonela je velmi nebezpečná bakterie, která může vést k rozvoji obávaného onemocnění salmonelóza – ta v závažných případech způsobuje nebezpečné poškození organismu a vyvolává příznaky, jako je zvracení, průjem, horečka a silné bolesti. Její výskyt však byl nedávno potvrzen v kuřecím mase, a to zejména z nedalekého Polska, odkud se tato oblíbená pochoutka dováží nejen do Česka, ale téměř celé Evropy. Jak navíc uvedl rakouský deník Kurier, tato vážná infekce postihuje čím dál více lidí každým dnem. 

Není to však pouze sousední Polsko, které dodává nakažené kuřecí maso do zbytku Evropy, ale také jiné země, včetně Ukrajiny a Brazílie. Již několik odborníků varovalo veřejnost, aby si všichni na tyto produkty dávali větší pozor a byli opatrní i před samotnou přípravou masa ve své domácnosti. Pokud jej totiž například před tepelnou úpravou omýváte nebo pracovní plochu následně nedostatečně očistíte, mohou se nebezpečné bakterie rozšířit po vaší kuchyni a vy se tak stáváte jejich snadným cílem. 

Časté příznaky salmonelózy a jak se před ní chránit

Mezi nejčastější příznaky salmonelózy patří především nevolnost, kterou doprovází intenzivní průjem a mnohdy také zvracení a bolesti celého těla. Mezi další charakteristické známky obávaného onemocnění řadí odborníci horečku, zimnici, migrény a pocit totálního vyčerpání – pokud se tedy s takovými stavy po konzumaci živočišných produktů potýkáte, měli byste co nejdříve vyhledat lékaře a nechat se vyšetřit. Nemoc často vyžaduje okamžitou hospitalizaci a v některých případech může dokonce způsobit smrt. 

kučecí maso iZdroj fotografie: Pixabay
Kuřecí maso může obsahovat nebezpečné bakterie salmonely

Problém o to více zhoršuje skutečnost, že kuřecí maso není jedinou potravinou, která může bakterii obsahovat. Často se také nachází ve vejcích, majonéze a různých krémech, které nebyly dostatečně zpracovány. Naštěstí však existují poměrně snadné způsoby, jak se před infekcí ochránit a potenciální riziko snížit na minimum – toho docílíte především tak, že budete maso a jiné živočišné potraviny dostatečně tepelně zpracovávat (alespoň 10 minut při 70 stupních Celsia). Samozřejmě je také důležité, aby teploty dosáhly i do samotného středu masa.

Pozor hlavně na letní měsíce

Největší riziko nákazy salmonelou hrozí během letních měsíců, které vytváří ideální prostředí pro růst bakterií a jejich množení. Jsou to právě teplé podmínky, jež svědčí těmto nebezpečným organismům, a poté je nedokáže zastavit již ani zamrazení. Pokud se tedy chcete ujistit, že vám nehrozí po konzumaci masa žádné riziko, vždy dbejte na dostatečnou tepelnou úpravou a hygienu, čímž všechny bakterie vyhubíte. V každém případě je však dobré být na pozoru, abyste mohli zakročit včas, pokud to bude nutné. 

Jak se před salmonelou chráníte vy?

Zdroj: Události247
Diskuze Vstoupit do diskuze
59 lidí právě čte
Autor článku

Lukáš Jírovec

Zobrazit další články