Zvyk umývat kuře před vařením: Zde je zásadní důvod, proč to nedělat

Většina z nás má ráda kuře a jistě ho hodně připravujete i doma. Mnoho lidí kuřecí maso před přípravou omývá ve dřezu. Bohužel se jedná o velkou chybu, kterou byste již neměli opakovat.

i Zdroj obrázku: Pixabay
                   

Při přípravě kuřete ho většina lidí zaručeně předem umyje pod tekoucí vodou. Většina z nás to dělá proto, že chceme odstranit bakterie a mikroby, které se nacházejí na povrchu masa. Ale to je velká chyba. Při mytí kuřete v dřezu aktivně stříkáte bakterie do okolí. Nejen na sebe, ale také na okolní nádobí a na všechny ostatní předměty, které se v tu chvíli nacházejí v největší blízkosti. A i když se zbavíte choroboplodných zárodků na mase, přesunete je jinam.

iZdroj obrázku: Pixabay
Kuřecí maso většina lidí myje

Co můžete způsobit omýváním masa?

Americký úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) doporučuje, abyste syrové maso před manipulací nemyli. Přenos bakterií na linku, řezací desku a další předměty, které přicházejí do styku s dalšími potravinami, může později způsobit otravu potravinami. Když maso neomyjete, necháváte sice bakterie na mase, ale ty se zlikvidují během tepelné úpravy masa.

iZdroj obrázku: Pixabay.com
Je správné omývat kuřecí maso před použitím?

Ať už budete kuřecí i jiné maso smažit, vařit, péct nebo dusit, zabijete tímto způsobem veškeré bakterie, které by se mohli nacházet na jeho povrchu. Po manipulaci se syrovým masem si vždy důkladně umyjte ruce teplou vodou a mýdlem, abyste choroboplodné zárodky nepřenesli na svůj obličej nebo jiné předměty. Dodržování hygienických postupů je v tomto případě během vaření naprosto klíčové a rozhodně byste ho neměli podceňovat.

Co můžete očekávat při špatném postupu?

Když budete omývat kuřecí maso před přípravou, anebo ho špatně tepelně upravíte, můžete si založit na vážné zdravotní problémy, které by vás mohly dostat i do nemocnice. Bakterie rodu Salmonella je široce známá a vede k onemocnění zvaném salmonelóza. Právě tato bakterie se často nachází na syrovém drůbežím mase a může se dostat do vašeho organismu, pokud maso řádně tepelně nezpracujete. Průběh může být mírný, ale při těžším průběhu a dehydrataci pravděpodobně skončíte i v nemocnici. Musíte si na to proto dávat velký pozor.

iZdroj fotografie: Pixabay
Pozor na možné riziko bakterií
Diskuze Vstoupit do diskuze
70 lidí právě čte
Zobrazit další články