Udělejte si pečenou polentu se sýrem a vejci

Někde se jí říká „buď ticho a polykej“, protože nikdo u stolu během konzumace nevydává žádný zvuk. Je to skvělá dobrota, po které se jen zapráší. Její příprava není náročná.

i Zdroj fotografie: Pixabay
                   

Polenta se může připravit v podstatě s čímkoliv a je připravená velmi rychle. Můžete ji orestovat, udělat z ní knedlíky, noky, nechat ji ztuhnout a ogrilovat. Polentu můžete zařadit do jídelníčku, ale protože se jedná o kukuřici, nedá se srovnat například s quinoou.

iZdroj fotografie: Pixabay
Polenta je chutná, i jednoduchá pochoutka

Polenta je hotová během několika minut

Na pečenou polentu budete potřebovat: 

  • 300 g kukuřičné mouky
  • 300 g uzené vepřové šunky
  • 200 g sýru ricotta
  • 200 g sýru Telemea
  • 200 ml šlehačky
  • 1,5 l mléka
  • 4 vejce
  • 2 lžíce oleje
  • ½ lžičky soli
iZdroj obrázku: Pixabay
Kdo toto jídlo ochutná, ten si ho musí zamilovat

Nejdříve si vepřovou šunku nakrájejte na malé kousky. Rozpalte pánev a smažte je na olivovém oleji asi 5 minut. Mléko uvařte, přidejte sůl a zamíchejte. Když mléko začne vřít, přidejte kukuřičnou mouku. Dobře promíchejte pomocí šlehače, dokud nezískáte jemné a homogenní složení. 

Získanou polentu odstavte z plotny

Přidejte do ní smetanu nebo jogurt a promíchejte do hladké konzistence. Plech na pečení vymažte máslem. Nalijte na něj třetinu množství a vyrovnejte. Nahoru dejte poloviční množství telemea, nastrouhaného na struhadle a sýr ricotta. Přidejte třetinu šunky a zakryjte druhou částí polenty. Přidejte zbývající sýr a druhou třetinu šunky. Nakonec dejte další polentu. 

iZdroj fotografie: Pixabay
Přípravu polenty zvládne i začátečník

Lžící vytvarujte čtyři otvory, do kterých vložíte vejce. Nahoru poté dejte zbývající šunku. Nakonec dejte do trouby péct při 180 stupních na 30 minut. Vepřové maso je jedno z nejvíce konzumovaných na světě. Vepřová šunka, uzené maso, slanina nebo klobásy, to je jen malý výčet toho, co mají lidi rádi. Vepřové maso je bohaté na bílkoviny, vitaminy a minerály. Měli byste ho tedy zařadit do jídelníčku, společně s ostatními druhy mas. Bílkoviny jsou důležité pro udržení svalové hmoty, proto byste je měli pravidelně doplňovat a měly by tvořit velkou část jídelníčku. Společně s bílkovinami jsou důležité také zdravé tuky a sacharidy a nezapomínejte tak na vlákninu.

Diskuze Vstoupit do diskuze
108 lidí právě čte
Zobrazit další články