Musaka je typickým pokrmem pro kuchyni řeckých, tureckých a balkánských národů. Jedná se o zapékaný pokrm, který se skládá z několika vrstev. Úspěch s ním sklidíte i při nedělním obědě.
Musaka je tradičním řeckým pokrmem. Jídlo je to velmi oblíbené a existuje více variant jeho přípravy. Tradiční musaka se připravuje z mletého masa, chybu ale neuděláte ani v případě, že si připravíte musaku vegetariánskou. Co všechno budeme na přípravu potřebovat a jak takový recept vypadá? Nebojte se, projdeme si ho krok po kroku. Po ochutnání tohoto pokrmu se jistě dočkáte pochvaly.
Nelekněte se množství potřebných ingrediencí
Příprava musaky se na první pohled může zdát jako náročná, protože ingrediencí pro tento pokrm je potřeba opravdu mnoho. Nemusíte se ale bát, příprava je jednodušší než by se čekalo. Recept se skládá převážně z různých druhů zeleniny, proto neuděláte chybu, pokud navštívíte specializovanou prodejnu zeleniny nebo místního farmáře. Pokud totiž potraviny seženete v bio kvalitě, dodáte tím pokrmu jedinečnou chuť.
Na přípravu musaky si přichystáme brambory, lilek, cuketu, cibuli a rajčata. Recept je ideální na nedělní oběd, množství použitých surovin vystačí na hlavní jídlo pro rodinu, která má 3 až 4 členy. Budeme potřebovat 1,5 kg brambor, 1 kg lilku, 3 cukety, 2 cibule a 4 rajčata. Cuketa se hodí menší velikosti, sytě zelené barvy. Jedině tak je zaručeno, že bude plná potřebných živin a bude mít tu správnou chuť. Nepoužívejte cuketu přezrálou. Potřebovat budeme také rajčatovou šťávu nebo protlak, ideální je balení o obsahu 200 ml.
Tajemství tkví v dochucení
Nejprve si uvaříme brambory, které pro zachování lahodné chuti, vaříme ve slupce. Jakmile brambory vychladnou, oloupeme je a nakrájíme na tenké plátky. Cuketu a lilek si nakrájíme na kostičky, cibuli a rajčata na malé kousky. Pokud máme tuto základní přípravu hotovou, dáme na sporák pánev a kápneme do něj pár kapek olivového oleje. Jakmile je pánev připravena, přidáme nakrájenou cibuli, rajčata, cuketu, lilek a rajčatovou šťávu. Restujeme zhruba 3 minuty, nesmíme zapomínat na pravidelné míchání surovin.
Jakmile se nám z pánve odpaří voda, která se uvolnila ze zeleniny, vrhneme se na dochucení. Na musaku se hodí kombinace soli, pepře, oregana, tymiánu a papriky. Pánev následně sundáme z plotny a počkáme, až nám připravená směs vychladne. Mezitím si připravíme keramickou mísu, kterou vymažeme tukem a ve vrstvách přidáváme brambory a poté zeleninovou směs. Ideálně by nám mělo množství vystačit na 3 vrstvy, spodní i vrchní vrstva jsou brambory. Pekáč zalijeme 300 ml vody a vložíme do trouby na 25 minut.