Pražský dort: Nejchutnější čokoládový dort

Připadá vám pražský dort složitý? Můžete jej zkusit připravit podle zjednodušeného receptu a vychutnat si tak jeho lahodnou chuť i v pohodlí domova.

i Zdroj obrázku: Pixabay
                   

Dort by měl mít lehce drobivou a vláčnou texturu. Dort obsahuje také hodně kakaa, takže si s ním můžete zahřešit, pokud nejste zrovna v dietě.

iZdroj obrázku: Pixabay.com
Skvělý nejenom ke kávě

Ingredience

Na korpus budete potřebovat:

  • Mouku (200 g)
  • Kakaový prášek (60 g)
  • Instantní kávu ( ½ lžičky)
  • Bílky (8 kusů)
  • Žloutky (5 kusů)
  • Prášek do pečiva
  • Soda ( ¼ lžičky)
  • Sůl ( ¼ lžičky)
  • Cukr (180 g)
  • Voda (175 ml)
  • Rostlinný olej (125 ml)

Na krém budete potřebovat:

  • Máslo (200-250g)
  • Kondenzované mléko (5 lžic)
  • Vaječné žloutky (3 kusy)
  • Voda ( ¼ šálku)
  • Čokoláda (50 g)
  • Koňak

Na polevu budete potřebovat:

  • Kakaový prášek (2 lžíce)
  • Cukr (4 lžíce)
  • Voda (6 lžic)
  • Máslo (2 čajové lžičky)

Pečení korpusu

Začněte pečením piškotového těsta. Smíchejte kakao a instantní kávu. Přidejte požadované množství teplé vody a míchejte, dokud se vše nerozpustí.

Vejce rozdělte na bílky a žloutky. Vejce by měla mít pokojovou teplotu. Pak bude mít bílek lepší konzistenci.

Žloutky vyšleháme se 180 g cukru, dokud nebude směs vláčná a hladká. Jemně, po malých částech, pokaždé dobře promíchejte, přidejte požadované množství rostlinného oleje. Stejně jemně a postupně vmíchejte kakao-kávovou směs. Smíchejte mouku, prášek do pečiva a prosejte do mísy na těsto. Přidejte sůl. Začněte šlehat nízkou rychlostí mixéru a zvyšujte rychlost s rostoucím objemem bílků. Přidejte 45 g cukru do dobře rozšlehaného bílku a šlehejte, dokud nebude směs tužší.

iZdroj obrázku: Pixabay.com
Čím kvalitnější čokoláda, tím lepší výsledek

Velmi opatrně přidejte do těsta rozšlehaný bílek. Zvláště opatrně a jemně promíchejte. Nalijte těsto do formy a pečte v troubě předehřáté na 160 ° C, asi 50 minut. Během pečení neotevírejte dvířka trouby zejména během prvních 30 minut, jinak je velmi pravděpodobné, že se korpus scvrkne.

Vyjměte korpus z trouby a nechejte jej vychladnout.

Zdobení

Piškotový dort nakrájejte vodorovně na 3 kusy. U krému rozšlehejte žloutky, přidejte k nim vodu, kondenzované mléko, promíchejte do hladka. Do pudinku nepřidávejte mouku. Krém uvařte bez vodní lázně. Díky tomu se smetana sice vaří rychleji, ale nebezpečí zkažení smetany tímto vařením je mnohem vyšší než obvykle

Po celou dobu vaření míchejte vaječnou směs. Nikdy nepřivádějte směs k varu. Když směs zhoustne a konzistencí připomíná kondenzované mléko, vyjměte pánev ze sporáku. Vložte čokoládu, počkejte 3 až 4 minuty, než se čokoláda rozpustí, a promíchejte.

Pudink nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Vmíchejte měkké máslo a postupně po malých částech přidávejte krémový základ. Podle potřeby přidejte koňak. Asi polovinu celého krému dáme na spodní a střední koláče. Po stranách také nechte trochu krému.

byla poleva rovnoměrnější, potřete horní část dortu džemem. V ideálním případě by to měl být meruňkový nebo jablečný džem, ale můžete použít jakýkoli jiný.

Takto připravený koláč dáme na 15 – 20 minut do chladničky, aby krém lehce ztuhnul.

Na polevu smíchejte kakao, cukr, přidejte požadované množství vody podle receptu. Umístěte na sporák a vařte za postupného vaření a stálého míchání, dokud nezhoustne. Obvykle stačí přivést směs k varu a vařit 1 až 2 minuty.

Přidejte máslo a promíchejte. Boky a vrch dortu přikryjte horkou polevou. Pokud je námraza silná, můžete situaci napravit přidáním trochu horké vody. Dort vložte do chladničky po dobu nejméně 30 minut, aby poleva ztuhla.

Diskuze Vstoupit do diskuze
57 lidí právě čte
Zobrazit další články