Originální sladký maďarský závin Bejgli. Doma ho připravíte raz dva

Nač utrácet peníze za sladké pečivo v obchodě, když si můžete něco upéct sami. V Maďarsku si na svátky lidé běžně pečou záviny.

i Zdroj fotografie: Pixnio
                   

Stačí zavinout a upéct

Těsto si po odpočinku v lednici vyválíte na požadované rozměry a rozprostřete po něm připravenou náplň. Ta by měla být po celém těstu rovnoměrně rozmístěna s výjimkou okrajů, kde necháte mezeru 1-2 cm. Závin zabalíte, potřete z venku vaječným žloutkem, ten necháte zaschnout, následně těsto potřete bílkem, který také necháte zaschnout a poté pečete v troubě 40 minut při 170 stupních.

iZdroj fotografie: Pixabay
Tento sladký závin nesmí v Maďarsku chybět na stole v období Vánoc.

Tipy a triky maďarských babiček

Závin je dobré před pečením propíchat vidličkou, aby nepraskal. Trhání těsta v troubě předejdete také tím, že si připravíte hustší náplň, která nebude tolik vlhká. Těsto před umístěním do lednice zabalte do neprodyšného sáčku, aby neosychalo, v chladničce pak může ležet celou noc. Hezčího a pro bejgli typického mramorování dosáhnete tím, že závin potřený žloutkem ještě umístíte na chvíli do lednice.

Pokračujte ve čtení článku na další stránce

1 2

Diskuze Vstoupit do diskuze
106 lidí právě čte
Zobrazit další články