Originální sladký maďarský závin Bejgli. Doma ho připravíte raz dva

Nač utrácet peníze za sladké pečivo v obchodě, když si můžete něco upéct sami. V Maďarsku si na svátky lidé běžně pečou záviny.

i Zdroj fotografie: Pixnio
                   

Zpravidla se bejgli plní ořechovou či makovou směsí, můžete si však vyměnit za jinou nebo tu původní dochutit ovocem. Podle Maďarů by mělo být náplně stejné množství jako těsta, do něhož směs balíte. Výsledek se po vychladnutí nakrájí a běžně se v Maďarsku stává součástí vánoční tabule. Nic vám však nebrání si bejgli připravit jen tak a přikusovat večer u televize s kávou v ruce.

Potřebné suroviny na 2 porce a příprava

Nejprve bude potřeba připravit si těsto, na které použijete 250 g hladké mouky, 50 g másla, 5 g sádla, 25 g moučkového cukru, 5 g droždí, 25 ml mléka, vejce, malý pytlík vanilkového cukru a špetku soli. Do mísy nasypete mouku, v níž uděláte důlek pro droždí, cukr a mléko, které spolu necháte vykvasit pod utěrkou. Až vám vše nebude, přidáte do mísy vejce, změklé máslo, špetku soli a důkladně prohnětete. Výsledek necháte odpočívat alespoň hodinu v lednici.

iZdroj fotografie: Pixabay
Makový nebo ořechový závin můžete večer přikusovat u televize s kávou či mlékem.

Na náplň bude potřeba 100 ml mléka, 100 g moučkového cukru, 50 g rozinek, lžička skořice, lžíce medu, pytlík vanilkového cukru, menší jablko, lahev rumu a buď 250 g mletých ořechů nebo 200 g mletého máku. Mléko nalejete do hrnce a povaříme s cukrem, následně do hrnce přidáte vše ostatní, necháte chvíli vařit, promícháte a odstavíte.

Stačí zavinout a upéct

Těsto si po odpočinku v lednici vyválíte na požadované rozměry a rozprostřete po něm připravenou náplň. Ta by měla být po celém těstu rovnoměrně rozmístěna s výjimkou okrajů, kde necháte mezeru 1-2 cm. Závin zabalíte, potřete z venku vaječným žloutkem, ten necháte zaschnout, následně těsto potřete bílkem, který také necháte zaschnout a poté pečete v troubě 40 minut při 170 stupních.

iZdroj fotografie: Pixabay
Tento sladký závin nesmí v Maďarsku chybět na stole v období Vánoc.

Tipy a triky maďarských babiček

Závin je dobré před pečením propíchat vidličkou, aby nepraskal. Trhání těsta v troubě předejdete také tím, že si připravíte hustší náplň, která nebude tolik vlhká. Těsto před umístěním do lednice zabalte do neprodyšného sáčku, aby neosychalo, v chladničce pak může ležet celou noc. Hezčího a pro bejgli typického mramorování dosáhnete tím, že závin potřený žloutkem ještě umístíte na chvíli do lednice.

Diskuze Vstoupit do diskuze
117 lidí právě čte
Zobrazit další články