Makový pletenec s čokoládou

Tento dezert je velmi vděčné jídlo, protože se hodí jak ke snídani, tak k odpolední kávě pro návštěvu. Jeho příprava je jednoduchá a nepotřebujete žádné zvláštní ingredience.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Dnes se s Vámi podělíme o velmi rychlý a nenáročný recept na lahodný sladký dezert. Pokud se Vám ohlásila návštěva na poslední chvíli a vy nemáte přichystané pohoštění, nezoufejte. Příprava tohoto lahodného občerstvení se vejde do 30ti minut a potřebné ingredience má doma každý. Díky hotovému listovému těstu se zbytečně nemusíte trápit s moukou a zašpiněnou kuchyní. Lahodná pochoutka je připravena během chvíle a zbyde Vám i na druhý den k snídani. 

Co je potřeba si připravit

Každá návštěva ocení, pokud ke kafi dostane něco sladkého. Přípravou dezertu nemusíme trábit celé dopoledne. Práci nám totiž v tomto případě usnadní kupované listové těsto, přesto Vás výsledek nezklame. Díky obsahu čokolády bude náš dezert sladký, mák se postará o to, aby byl zároveň i zdraví prospěšný. Příprava je velmi jednoduchá a zvládne jí i úplný začátečník. 

iZdroj fotografie: Unsplash

Na jeden kus tohoto lahodného dezertu budeme potřebovat 1 listové těsto, ideálně o hmotnosti 400 g. Dále si připravíme 100 gramů mléčné čokolády, 200 gramů mletého máku a 100 gramů práškového cukru. Na dochucení nám poslouží slupka z citronu (ideálně v bio kvalitě), balíček vanilkového cukru a rumové aroma. Aby nám vše drželo dobře pohromadě, použijeme 150 mililitrů mléka. Příprava nezabere více než 30 minut. 

Vytvoříme makový pletenec

Před samotnou tvorbou finálního dezertu se hodí připravit si makovou náplň. V malé misce smícháme mletý mák, práškový a vanilkový cukr. Aby se hmota spojila, přidáme do směsi mléko. Makovou náplň dáme následně na sporák na chvíli povařit. Jakmile je dostatečně teplá, přidáme do náplně rumové aroma a nastrouháme citronovou kůru. Následně náplň necháme vychladnout. Ve vodní lázni si rozpustíme čokoládu, do které postupně vychladlou náplň vmícháme. 

iZdroj fotografie: Unsplash

Na kuchyňskou desku si rozbalíme listové těsto a předehřejeme troubu na 180 stupňů. Na těsto nalijeme vzniklou směs máku a čokolády. Listové těsto uchopíme za delší stranu a stočíme celý plát do ruličky. Konec těsta směřuje dolů. Takto vzniklou roličku přeneseme na plech, kde jí pomocí nože rozkrojíme na 2 menší díly. Oba dva díly spleteme dohromady. Konec těsta stlačíme rukama směrem do plechu, aby nedošlo k rozpadnutí. Tato vzniklý pletenec ještě následně potřeme rozšlehaným vejcem a dáme do trouby na 40 minut. 

Zdroj: Julia Recipes

Diskuze Vstoupit do diskuze
86 lidí právě čte
Zobrazit další články