Čokoládový dort s kávovým krémem bez mouky

Sbíhají se vám sliny na něco sladkého a přemýšlíte nad tím, co si připravíte? Pokud ano, zkuste zajímavou lahůdku v podobě čokoládového dortu. Jeho přípravu zvládnete bez pečení

i Zdroj obrázku: Pixabay.com
                   

Výhodou dnešního receptu je nejen vynikající chuť tohoto dezertu, ale také skutečnost, že při jeho přípravě vůbec nebudete potřebovat mouku. To zajistí jeho lehkost, takže si na něm bez výčitek mohou pochutnat i ti, kteří dbají na svou linii. Absence mouky je důležitá také pro ty, kteří trpí celiakií, tedy alergií na lepek. I pro ně je tak tento dezert naprosto bezpečný.

iZdroj obrázku: Pixabay
Na těsto stačí jen pár ingrediencí

Ingredience pro přípravu těsta

Na přípravu těsta budete potřebovat následující suroviny:

  • 110 g vysokoprocentní čokolády 
  • 110 g másla
  • 10 g kakaového prášku
  • 100 g moučkového cukru
  • 3 žloutky
  • 3 bílky
  • špetku soli
iZdroj obrázku: PxHere.com
Ingredience pro přípravu těsta

Ingredience pro přípravu kávového krému

Pro přípravu kávového krému budete potřebovat tyto ingredience:

  • 100 g moučkového cukru
  • 1 polévkovou lžíci instantní kávy
  • 12 g kukuřičného škrobu
  • 2 žloutky
  • 5 g želatiny v prášku 
  • 1 polévkovou lžíci vanilkového extraktu
  • 240 ml 35% smetany
  • 1 polévkovou lžíci horké vody
  • 2 polévkové lžíce studené vody

Podle chuti si připravte také skořici nebo kakaový prášek na posypání dezertu.

iZdroj obrázku: PxHere.com
Ingredience pro přípravu kávového krému

Postup přípravy

Ve vodní lázni rozpusťte vysokoprocentní čokoládu s máslem, vymíchejte do hladka a poté stáhněte z plamene.

Když směs lehce vychladne, přidávejte vždy po jednom žloutky a směs dobře promíchejte. Nakonec přidejte také sůl a kakao.

iZdroj obrázku: Pixabay.com
Dezert lze nachystat i bez pečení

Z bílků, ve kterých by pro správné vyšlehání neměly být ani kousky skořápek ani zbytky žloutků, šlehejte sníh a v průběhu šlehání do nej postupně přidávejte také cukr. Bílkovou směs opatrně pomocí vařečky vmíchejte do připraveného těsta. 

iZdroj obrázku: PxHere.com
Vyšlehání bílků

Těsto nalijte do pečicí formy ideálně o průměru 20 cm, vložte do trouby předehřáté na 180 °C, a pečte po dobu 25 minut. Upečené těsto ponechejte ve formě a nechejte do vychladnout.

iZdroj obrázku: PxHere
Kakaové těsto

Mezitím si připravte kávový krém. Nejprve vyšlehejte dohladka žloutky s cukrem a poté přidejte kukuřičný škrob a dobře promíchejte. Smetanu ohřejte ve vodní lázni a za stálého míchání přidejte připravený základ na krém. 

iZdroj obrázku: PxHere.com
Smetana v misce

Želatinu připravíte tak, že želatinový prášek dobře rozmícháte v horké vodě a pak přidáte studenou vodu. Želatinu poté přidejte ke krému, dobře promíchejte a odstavte z plamene. Na závěr vmíchejte vanilkový extrakt a kávu a nechte krém ztuhnout.

iZdroj obrázku: PxHere
Vyšlehání žloutků

Ztuhlý krém rozetřete rovnoměrně na upečený korpus, výsledný dezert můžete ještě posypat skořicí nebo kakaovým práškem přes sítko. 

Diskuze Vstoupit do diskuze
150 lidí právě čte
Zobrazit další články