Chtěl si pochutnat na šťavnatém ovoci a poté ztratil vědomí. Kdyby dával lepší pozor, nic takového by se mu nestalo.
Jahodová sezona je opět tady. Možná jste se nemohli dočkat bohaté sklizně oblíbeného šťavnatého ovoce, které s chutí pořádáme samotné, používáme ho do moučníků, sladkých pokrmů nebo z něho připravujeme marmeládu. Pro pana Jiřího se konzumace jahod stala děsivým zážitkem, který pro něho už navždy bude varovně vztyčeným ukazováčkem.
Chtěl si pochutnat na jahodách
Pan Jiří i jeho žena jahody milují. A není se čemu divit, zbožňují je děti i dospělí a málokdo dokáže odolat vaničce nebo košíku plnému sytě červeného ovoce. I pan Jiří si chtěl pochutnat na zakoupených jahodách, na které měl tak velkou chuť, že dokonce přehlédl plíseň, jež na ovoci byla.
„Na posezení jsem snědl asi půl vaničky jahod, byly moc dobré,“ pochvaluje si i navzdory pozdějšímu vývoji situace pan Jiří. „Vůbec jsem nezpozoroval, že by s jahodami bylo něco špatně. Zobal jsem je u televize, a jak jsem si šmakoval,“ popisuje.
Nevšiml si plísně
Nejen jahody, ale i jiné šťavnaté a vodnaté ovoce může obsahovat plísně, kterých si bez pečlivějšího prozkoumání nevšimnete. Stejně jako tomu bylo u pana Jiřího, který přehlédl, že jsou jím zakoupené jahody napadené plísní. Plísňové hyfy jsou na jahodách podle webu Parenting často malé a těžko viditelné.
Pokud plíseň zpozorujete, rozhodně nestačí, že postižené místo jednoduše odkrojíte a zbytek necháte. Můžete si být jisti, že plísní je napadané celé ovoce a plíseň také velmi pravděpodobně pronikla do ostatních kusů. Proto plesnivé jahody nikdy nejezte, varuje web Taste of Home.
Ztratil vědomí
Následně se stalo něco, co pan Jiří ani jeho žena rozhodně nečekali. Po konzumaci jahod zarytý milovník tohoto ovoce upadl do bezvědomí. Na vině byla plísňová mykotoxinová infekce, která může způsobit nejen průjem, ale i bolest břicha, zvracení, poruchy koncentrace, závratě nebo dokonce ztrátu vědomí, jako tomu bylo u pana Jiřího.
Ten až později zpytoval svědomí. „Kdybych věděl, že se takové plody nesmí jíst, dal bych si větší pozor,“ pronesl pokorně. Je jasné, že odteď už si bude dávat na konzumované ovoce mnohem větší pozor.
Mykotoxiny jsou škodlivé látky, které produkují zejména plísně, vysvětluje web Bezpečnost potravin. Téměř všechny mykotoxiny mají negativní vliv na játra, ledviny a mohou poškodit i funkci imunitního systému.