Začátek nebyl vůbec snadný. Když nadšený pekař potřeboval peníze na rozjezd, banky mu úvěr odmítly dát. Nezdálo se jim, že by byl ve svém věku schopen podnik provozovat.
Najít si práci, která vás baví, uspokojuje a navíc je dobře placená, není snadné ani pro dospělé s mnohaletou praxí. Natož pak pro absolventa střední školy, který se nechystá na vysokou. Existuje ale pár podnikavých výjimek, které dokázaly být navzdory mladému věku poměrně rychle dost úspěšné. Patří k nim i ambiciózní mladík, jenž od dětství toužil stát se pekařem. Když obor vystudoval, rozjel vlastní podnik.
Když žádal o úvěr, u banky narazil
Poté, co se vyučil pekařem, se devatenáctiletý Bryan Jonniaux rozhodl převzít pekárnu ve své rodné vesničce Signy-Le-Petit, která má jen 1300 obyvatel. Musel sehnat dost peněz na rozjezd, ale kvůli svému nízkému věku a poměrně ambicióznímu projektu u bankovních úředníků narazil. „Nezajímal jsem je, tvrdili, že to nevydržím. V jejich očích nebylo prostě možné, aby si devatenáctiletý kluk vzal na starost pekárnu a měl zaměstnance. Ale možné to je,“ cituje Bryana web RTL.
Podobných překážek musel překonat celou řadu, ale podařilo se mu vytrvat. Netrvalo dlouho a z pekárny vybudoval prosperující podnik, v němž zaměstnává i své rodiče. S výrobou a prodejem mu pomáhají i dva kamarádi a jeden učeň. Firma se stále rozrůstá a chutné pečivo dodává do celého okolního mikroregionu. Odhodlaný pekař pracuje šest dní v týdnu od dvou hodin od rána a z provozovny odchází až s jejím zavřením v sedm večer.
Pečivo rozváží do třiceti okolních vesnic
Když pekárnu mladík převzal, přejmenoval ji na La Maison des Pains, což znamená Dům chleba. Od té doby uplynul už nějaký čas a v současnosti má pekař už vybudovanou stálou základnu zákazníků a jeho lahodné křupavé dobroty nabízejí obchody v třiceti vesnicích a dodává je do kempů, na vysokou školu, do restaurací a do hotelu. „Třeba baget denně prodáme 600 až 1200 kusů,“ řekl Bryan serveru LeMondeDesArtisans.
Découvrez La Maison Des Pains, la boulangerie-patisserie de Brayan Jonniaux, entrepreneur de 19 ans !
Zveřejnil(a) France Active dne Pátek 8. ledna 2021
Kvalita produktů, které ze svého podniku expeduje, je pro mladého pekaře důležitá. Pracuje pouze se základními a kvalitními surovinami. Žádné polotovary v pekárně nenajdete. Bryan měsíčně spotřebuje zhruba čtyři a půl tuny mouky. Vyjma pečiva nabízí i koláče, dortíky a další skvělé cukrářské dobrůtky. Přestože ve svém prosperujícím podniku tráví mladý pekař téměř veškerý svůj čas, nestěžuje si. Práce ho baví a naplňuje. Kdy si vezme dovolenou, to zatím neví.