Česko se zahalilo do smutku. Zemřela legendární Libuše Šafránková, je nefér, co se stalo

Česko truchlí, odešla oblíbená herečka Libuše Šafránková. Hvězdu českých filmů bohužel dnes ve věku 68 let dohnala plicní choroba.

i Zdroj fotografie: Facebook / Disney svět
                   

Zpráva o úmrtí Libuše Šafránkové zasáhla nepochybně celé Česko. Dnešním dnem ve věku 68 let bohužel nečekaně podlehla plicní chorobě. Tři oříšky pro popelku, Princ a Večernice nebo Vesničko má středisková – herečku známe z oblíbených filmových snímků, které ji například spojují s Vánoci a klasickými českými pohádky. Pro diváky vystupovala v několika generacích. Velmi smutnou skutečnost dnes sdělil její potomek Josef Abrhám.

Není snad člověka, který by ji neměl rád

Libuše Šafránková začínala svoji kariéru na přelomu 70. let, kdy působila ve Státním divadle v Brně a později také v Krejčovým Divadlem Za branou. V té době si vyzkoušela svoji první roli jako vedlejšák ve filmu Rodeo. V tu chvíli však bylo všem jasné, že nadějná herečka u filmů zůstane. Její výkon byl opravdu skvostný, do role se vžila na výbornou a tak dostala ihned lákavou nabídku v pohádce Popelka. Tehdy velmi mladá mimo svoje výkony uchvátila taky svojí krásou a diváci si ji okamžitě zamilovali.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Role pro ni byla zásadní. Od té doby se totiž objevovala v jednom hitu za druhým. V roce 1974 si poprvé zahrála v komediálním díle Jak utopit dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách. Opět fenomenální výkon, který následovala role v pohádce Princ a Večernice. Herečka samozřejmě opět získala údiv diváků, od pohádek tak pokračovala přes dramata až ke komediím a zase zpátky. Takovým českým filmovým komediálním pokladem, se kterým si Šafránkovou určitě všichni spojí, je Vrchní, Prchni! 

Je to nečekaná rána, zbude tu po ní mezera

Není tak k údivu, že nyní nad hvězdou českých scén truchlí celé Česko. Herečka se potýkala již před šesti lety s rakovinou plic, kdy ji v tu dobu doktoři museli odebrat pětinu orgánu. Jenže minulý rok se jí pravděpodobně nemoc v nějaké formě vrátila. Po tomto zjištění se také rozhodla odstoupit z natáčení pro připravovanou pohádku Mamánek, kde měla být královnou. Následně se stáhla do soukromí a přestala se všemi komunikovat. Bohužel dnešním dnem vážné chorobě podlehla.

iZdroj fotografie: Depositphotos

K nešťastné události se vyjádřili její kolegové, režiséři, známé osobnosti jako například Vítězslav Jandák: „Poslední dobou ten pán Bůh vybírá nějak špatně. Je to strašná pecka, protože je nečekaná. I když byla nemocná, je to nečekaná rána, zbude tu po ní mezera,“ nebo její herecký kolega Zdeněk svěrák: „Libuška byla neskutečně nadaná herečka, můžete na ni vzpomínat tak, že vás dojala, nebo že vás rozesmála, protože ona dokonale plnila oba tyto úkoly.“ 

Zdroj: ČT, CNN Prima News, Facebook

Diskuze Vstoupit do diskuze
67 lidí právě čte
Zobrazit další články