„Nezměnila jsem se. Jen jsem začala každému člověku dávat stejnou důležitost, jakou on dává mně.“ Je tohle správný přístup?

Žena se rozhodla nebýt tou, která všem pomáhá, aniž by jí byla pomoc vrácena. Mnohé tím ale naštvala a pobouřila.

žena
                   

Někteří lidé si nezaslouží pozornost druhých, jelikož se k nim nechovají s úctou. V mnoha případech ostatní využívají a těží z jejich ochoty a dobré vůle. Přesně taková hodná a snažící se pomoci všem okolo byla i slečna Michaela, která už má ale přístupu ostatních plné zuby. Proto se začala zajímat o psychologii a lásku k sobě samé. Se svým rozhodnutím se svěřila v dopise, aby tak inspirovala i další sobě podobné jedince.

Každý jí jen využíval

Slečnu Michaelu Z. vedli rodiče ke skromnosti a ochotě. Vychovali ji velmi dobře, snažili se, aby měla úctu ke starším lidem, jednala s pokorou a slušností. To vše z ní udělalo vzdělanou a upřímnou ženu, která sebou ale často nechala dle svých slov zametat. Neuměla říct NE, čehož mnoho lidí v jejím okolí rádo využívalo. Nedávno si však řekla, že je s takovým přístupem konec.

„Nechci, aby někdo trpěl jako já.“ Příběh 20leté Dáši, která unesla vlastního bratra a sama ho vychovává

Snutná žena přemýšlí u okna iZdroj fotografie: Freepik

„Vždy jsem se snažila každému vyjít vstříc, pomoci ostatním, ovšem ti toho velmi rádi zneužívali,“ popisuje svou osobu v dopise zaslaném do redakce DámskéhoDeníku slečna Michaela. Její dětství bylo šťastné a spokojené, s nástupem na střední školu už ale začalo docházet k prvním známkám zneužívání jejího dobrého srdce. „Neměla jsem moc skutečných přátel. Většina se totiž ozvala jen tehdy, když něco potřebovala. Jakmile jsem ale požádala o pomoc já, nikdy se mi jí nedostalo,“ vzpomíná čtenářka.

Konečně zcela změnila své myšlení

Mrzelo ji, když spolužáci chodívali na zábavy a jen tak ven pokecat, ale ji nikdo nepozval. Ozvali se jí jen tehdy, když od ní něco potřebovali. Takové využívání snášela slečna Michaela až do dospělosti, avšak nedávno řekla DOST. Se studiem psychologie si totiž uvědomila, jak ji okolí vnímá. Rozhodla se tedy pro změnu vnímání sebe samotné a ostatních. „Díky zájmu o stoický stav mysli jsem si uvědomila, že se nesmím stresovat něčím, co sama nemohu změnit. Proč bych měla někoho považovat za důležitého, když já sama pro něj neznamenám nic,“ vysvětluje v dopise slečna Michaela.

Psychologický test, který odhalí, jací jste

žena iZdroj fotografie: Depositphotos

Od té doby již několikrát od okolí slyšela, jak moc se změnila a je jiná, horší. Přestože slečnu neznám, rozhodně si to nemyslím. Ostatním se totiž pouze nelíbí fakt, že již nebude tou, co na vše kývne a v případě nutnosti jim ochotně se vším pomůže. Raději ji pomluví, než aby uznali, že se k ní chovali zle.

Osobně si myslím, že se slečna Michaela rozhodla správně. Takto bude mít mnohem šťastnější život a konečně si začne vážit sama sebe. Takové myšlení by potřebovala i paní Helena, jejíž manžel ji připravil o veškeré sebevědomí, jak se zmiňovala ve své zpovědi, kterou jsme na DámskémDeníku již zveřejňovali.

Co si o Michaelině změně myslíte?

Diskuze Vstoupit do diskuze
108 lidí právě čte
Zobrazit další články