Česko truchlí nad ztrátou legendárního zpěváka. Jeho písničky v mládí miloval každý z nás

Zesnulý hudebník stál také na startu hvězdné kariéry jedné z nejpopulárnějších skupin na světě. Přesvědčil totiž svého agenta, aby mu začínající partička mohla dělat předskokana.

Pohřební svíčka a květina i Zdroj fotografie: Freepik
                   

Hudební svět se zahalil do smutku. Ve věku 86 let zemřel ikonický australský zpěvák Frank Ifield, jehož hvězda zářila zejména v šedesátých letech minulého století. Stál také u rozjezdu kultovní skupiny The Beatles. O skonu umělce, který se narodil ve Velké Británii, informovala televize BBC s tím, že zemřel 18. května poklidně v noci ve spánku.

Jeho písničky braly útokem hitparády

Smutná zpráva zasáhla zpěvákovy kolegy i kamarády. „Teď není čas říkat víc, než že jsem v myšlenkách s Frankovými bratry a jeho ženou Carole. Měl jsem štěstí, že jsem ho mohl letos vidět,“ napsal přítel zesnulého umělce, hudební historik a novinář Glenn A. Baker na Facebooku. Vzpomněl také, že zpěvákovy nezaměnitelné písničky svého času dobývaly vrcholy hitparád.

Skladby I Remember You, Lovesick Blues, The Wayward Wind a Confessin‘ That I Love You se vyšplhaly na první místo britského žebříčku. „Píseň I Remember You se dokonce stala nesmazatelným hitem po celém světě,“ dodal Baker. Ifield se sice narodil v Anglii, ale vyrůstal na předměstí australského Sydney, kde měli rodiče farmu. Hudbě a jódlování propadl už v dětství. Obdivoval country a westernové zpěváky, které slýchával v rádiu.

Než dostal první kytaru, naučil se na ukulele

Sám se naučil hrát na ukulele a ve třinácti letech mu babička koupila k narozeninám jeho první kytaru. Vcelku nezvyklé jódlování si osvojil díky tomu, že na farmě musel rodičům pomáhat a jednou z jeho povinností bylo dojení neposlušné krávy Betsy. „Kopala do kbelíku s mlékem, a dokud jsem na ni nezačal jódlovat, ona nepřestala. Potom nám dávala to nejlepší mléko, jaké jsme kdy měli,“ cituje někdejší zpěvákovo vyjádření list TheGuardian.

I just took a call from David Ifield, telling me that his brother FRANK IFIELD peacefully passed on this Saturday night,…

Zveřejnil(a) Glenn A Baker dne Neděle 19. května 2024

Přihlásil se do rozhlasové talentové soutěže a jeho cesta k showbyznysu mohla začít. Už v 19 letech měl zesnulý zpěvák na kontě neuvěřitelných 44 desek, napsal server TheMirror. V 21 letech byl jedním z předních australských zpěváků a měl vlastní televizní pořad. V roce 1959 se přestěhoval do Londýna, kde se rychle stal senzací. Přesvědčil svého agenta, aby mu začínající kapela The Beatles dělala předskokana na jednom z koncertů.

Co říkáte na úmrtí další hudební legendy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
126 lidí právě čte
Zobrazit další články