Koupila si kuřecí maso a další dny strávila v bolestech a s průjmem na toaletě. Později zjistila, že bylo zkažené

S nekvalitními potravinami na pultech tuzemských obchodů se roztrhl pytel. Nebezpečným evergreenem posledních měsíců je kuřecí z Ukrajiny balené na Slovensku.

i Zdroj fotografie: SZPI
                   

Nepříjemné zdravotní peripetie po konzumaci nekvalitních potravin, které se objevují na pultech obchodů, zažil nejeden z nás. Přestože výrobek nabízí renomovaný řetězec, neznamená to automaticky, že je skutečně kvalitní. Přesvědčila se o tom na vlastní kůži i čtenářka DámskéhoDeníku Kateřina S. z Prahy. Poté, co snědla závadné maso, strávila několik dní v ukrutných bolestech na toaletě. „Myslela jsem, že to nepřežiju,“ napsala nám do redakce.

Balené kuřecí obsahovalo nebezpečné bakterie

Před konkrétními šaržemi podezřelého kuřecího masa, které pochází z ukrajinských chovů, varovala Státní zemědělská a potravinářská inspekce opakovaně. V obchodech se ale stále objevují další závadné šarže od různých výrobců. Koupila jsem si balení čerstvých kuřecích řízků u nás v Makru. Obalila jsem je, usmažila a snědla. Chutnaly jako obvykle. Vůbec mě nenapadlo, že by maso bylo špatné,“ uvedla čtenářka. Jenže později se dostavily zdravotní problémy.

Žena si koupila hovězí z Lidlu a bylo jí špatně. Pár dnů na to zjistila, že bylo zkažené

Závadné maso totiž obsahovalo bakterie salmonely. Po jeho konzumaci se mohou objevit zažívací problémy, ale i záněty žaludku a střev. Podle serveru Novinky může mít salmonelóza lehký průběh v podobě průjmu, ale také může vyvolat zvracení, křeče, dehydrataci a horečku. „Zvracela jsem, měla jsem průjem, křeče, zimnici. Skoro jsem nevytáhla paty z toalety. Bylo to hrozné,“ svěřila se paní Kateřina s tím, že nepříjemné příznaky postupně samy odezněly.

Pokud máte maso doma, nekonzumujte ho

Na DámskémDeníku jsme psali o tom, že salmonela v kuřecím mase je příčinou epidemie, která se rozmohla v evropských zemích. Paní Kateřina pátrala po příčině svých problémů a na portálu Potraviny na pranýři narazila na varování před kuřecími řízky z Makra. Na základě mimořádné mikrobiologické kontroly varujeme spotřebitele před dvěma šaržemi nebezpečného kuřecího masa. Laboratorní rozbor u nich potvrdil přítomnost bakterií rodu Salmonella Infantis, které jsou původcem onemocnění salmonelóza,“ informovala na svém webu inspekce.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Potraviny na pranýři (@potravinynapranyri)

Konkrétně šlo o Kuřecí řízky čerstvé šarže: 23342202 od slovenského výrobce WE Trade Horné Saliby. Vzorek masa obsahující nebezpečné bakterie inspektoři odebrali v Makro Cash & Carry v Praze 5. Vzhledem ke skutečnosti, že výrobek měl datum spotřeby do 31. 8. 2023, na pultech obchodů už není. „Důrazně doporučujeme všem spotřebitelům, kteří by mohli mít výrobek doma v zamrazeném stavu, aby jej nekonzumovali. Případné zmrazení nemá na bakteriální kontaminaci prakticky žádný vliv,“ varuje inspekce.

Jaké zkušenosti máte s nákupem kuřecího masa?

Diskuze Vstoupit do diskuze
146 lidí právě čte
Zobrazit další články