Toto onemocnění má svůj původ v kuřecím mase. Odborníci už mluví o epidemii

Bakterie salmonela v kuřecím mase je příčinou epidemie, která se nyní rozmohla v evropských zemích. Odborníci stále hledají zdroj nákazy.

i Zdroj fotografie: Radka Dobešová pro DámskýDeník
                   

Evropa se potýká s epidemií salmonely. Potvrdily to 2 hlavní evropské instituce zodpovědné za zdraví a potraviny (EFSA a ECDC). Odborníci mají jasno, co je příčinou – kuřecí maso a výrobky z kuřecího masa, především kebab. Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) uvádí kuřecí maso jako pravděpodobný zdroj nákazy. Od začátku letošního roku do konce října byly hlášeny případy onemocnění Salmonelou enteritidis ve 14 zemích EU/EHP, Velké Británii, dokonce i v USA se objevilo 335 pacientů.

První případ hlásilo Dánsko

Podle vyjádření Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) pro Cidrap podnět přišel nejprve z Dánska, kde odborníci identifikovali zvýšený počet nemocí souvisejících s konzumací kuřecího masa. K nim se následně přidaly i další evropské země, jež nasbíraly vzorky, které odpovídaly dánskému kmeni.

V srpnu hlásilo Rakousko narůstající počet infekcí, které však zahrnovaly jiný kmen. Ve zprávě bylo také obsaženo vyjádření pacienta, jenž si dal před propuknutím zdravotních potíží kebab připravený z kuřecího masa. Stejný kmen identifikovaly v následujících dnech i další evropské země. Součástí tohoto druhého kmene byl i 1 případ v USA, pacient jedl kuřecí maso ve Španělsku. V Rakousku bylo dokonce hlášeno i 1 úmrtí.

shluk bakterií iZdroj fotografie: Freepik

Výrobci se sídlem v Polsku a Rakousku

Na webu EFSA je uvedeno, že bakterie v kuřecím mase a kuřecím kebabu zřejmě pocházejí od výrobců se sídlem v Polsku a Rakousku, ovšem v jejich výrobních zařízeních nebyly nalezeny žádné důkazy, které by dosvědčovaly kontaminaci bakteriemi salmonely. Vzhledem k tomu, že hledání zdroje stále pokračuje, vědci jsou přesvědčeni, že nových případů bude přibývat.

Kuřecí maso je velice oblíbené pro svou jemnou chuť i příznivou cenu. Má ale i svou temnou stránku, především je-li špatně tepelně upravené. O přítomnosti bakterií salmonely, které jsou příčinou rozvoje salmonelózy, onemocnění, jež může způsobit závažné poškození organismu, jsme na DámskémDeníku psali již v polovině října. Připomeňte si, na co byste si měli při úpravě kuřecího masa dát pozor a jaké jsou příznaky salmonelózy.

Jak pečlivě připravujete kuřecí maso?

Diskuze Vstoupit do diskuze
70 lidí právě čte
Autor článku

Radka Dobešová

Zobrazit další články