S nekvalitními potravinami na pultech tuzemských obchodů se roztrhl pytel. Nebezpečným evergreenem posledních měsíců je kuřecí z Ukrajiny balené na Slovensku.
Nepříjemné zdravotní peripetie po konzumaci nekvalitních potravin, které se objevují na pultech obchodů, zažil nejeden z nás. Přestože výrobek nabízí renomovaný řetězec, neznamená to automaticky, že je skutečně kvalitní. Přesvědčila se o tom na vlastní kůži i čtenářka DámskéhoDeníku Kateřina S. z Prahy. Poté, co snědla závadné maso, strávila několik dní v ukrutných bolestech na toaletě. „Myslela jsem, že to nepřežiju,“ napsala nám do redakce.
Balené kuřecí obsahovalo nebezpečné bakterie
Před konkrétními šaržemi podezřelého kuřecího masa, které pochází z ukrajinských chovů, varovala Státní zemědělská a potravinářská inspekce opakovaně. V obchodech se ale stále objevují další závadné šarže od různých výrobců. „Koupila jsem si balení čerstvých kuřecích řízků u nás v Makru. Obalila jsem je, usmažila a snědla. Chutnaly jako obvykle. Vůbec mě nenapadlo, že by maso bylo špatné,“ uvedla čtenářka. Jenže později se dostavily zdravotní problémy.
Závadné maso totiž obsahovalo bakterie salmonely. Po jeho konzumaci se mohou objevit zažívací problémy, ale i záněty žaludku a střev. Podle serveru Novinky může mít salmonelóza lehký průběh v podobě průjmu, ale také může vyvolat zvracení, křeče, dehydrataci a horečku. „Zvracela jsem, měla jsem průjem, křeče, zimnici. Skoro jsem nevytáhla paty z toalety. Bylo to hrozné,“ svěřila se paní Kateřina s tím, že nepříjemné příznaky postupně samy odezněly.
Pokud máte maso doma, nekonzumujte ho
Na DámskémDeníku jsme psali o tom, že salmonela v kuřecím mase je příčinou epidemie, která se rozmohla v evropských zemích. Paní Kateřina pátrala po příčině svých problémů a na portálu Potraviny na pranýři narazila na varování před kuřecími řízky z Makra. „Na základě mimořádné mikrobiologické kontroly varujeme spotřebitele před dvěma šaržemi nebezpečného kuřecího masa. Laboratorní rozbor u nich potvrdil přítomnost bakterií rodu Salmonella Infantis, které jsou původcem onemocnění salmonelóza,“ informovala na svém webu inspekce.
Konkrétně šlo o Kuřecí řízky čerstvé šarže: 23342202 od slovenského výrobce WE Trade Horné Saliby. Vzorek masa obsahující nebezpečné bakterie inspektoři odebrali v Makro Cash & Carry v Praze 5. Vzhledem ke skutečnosti, že výrobek měl datum spotřeby do 31. 8. 2023, na pultech obchodů už není. „Důrazně doporučujeme všem spotřebitelům, kteří by mohli mít výrobek doma v zamrazeném stavu, aby jej nekonzumovali. Případné zmrazení nemá na bakteriální kontaminaci prakticky žádný vliv,“ varuje inspekce.