Muž z Brna si koupil maso z Alberta a strávil celou noc na toaletě. Další den zjistil, že bylo vadné

Přestože si během přípravy večeře všiml, že maso není v obvyklé kondici, řízky si nehodlal odepřít. Co vlastně zkonzumoval se dozvěděl až po nepříjemné noci.

i Zdroj fotografie: ŠJů/ Creative Commons Attribution 4.0
                   

Nekvalitní potraviny na pultech obchodů patří k tuzemskému koloritu. Po jejich konzumaci se často objeví zdravotní peripetie jako třeba křeče nebo zažívací potíže. Přestože máte pocit, že nakupujete u renomovaných prodejců, stoprocentní záruku kvality a bezpečnosti nemáte. Přesvědčil se o tom nedávno na vlastní kůži i čtenář DámskéhoDeníku Milan D. z Brna. „Tohle už nikdy nechci zažít, bylo mi vážně zle,“ napsal nám do redakce.

Těšil se, jak si na řízcích pochutná

Původně se pan Milan domníval, že si pochutná na kuřecích řízcích. Cestou z práce se zastavil v supermarketu, koupil si balení masa a spěchal domů. „Už když jsem to kuřecí vybaloval, zdálo se mi nějaké divné, ale víte, jak je to s masem. Prostě mi nevoní žádné, tak jsem to neřešil. A navíc jsem měl na ty řízky chuť,“ vysvětlil čtenář. Nenapadlo ho podezřelé maso spojovat se zprávou, kterou nedávno přinesl DámskýDeník, že bakterie salmonela v kuřecím je příčinou epidemie, jež řádí v evropských zemích.

Kuřecí řízky pan Milan snědl. „Nepřišlo mi, že chutnaly jinak, než obvykle,“ řekl. Jenže brzy se dostavily první příznaky zdravotních potíží signalizující, že maso nemuselo být v pořádku. Začalo mi být špatně od žaludku, měl jsem křeče a celou noc jsem nevytáhl paty ze záchodu. Druhý den jsem měl pořád žaludek jako na vodě, bál jsme se cokoli sníst. Nepsal bych vám o takové maličkosti, kdybych pak nezjistil, že to maso bylo zkažené,“ postěžoval si náš čtenář.

Kuřecí maso zapáchalo a bylo oslizlé

Následující den se totiž podíval na web Potraviny na pranýři, na kterém Státní zemědělská a potravinářská inspekce informuje o zkažených a závadných potravinách. „Myslel jsem, že upadnu. Bylo to hned na první straně i s fotkou. Přesně to samé balení těch kuřecích prsních řízků, které jsem koupil v našem brněnském Albertu,“ popisuje pan Milan s tím, že pro jistotu ještě vytáhl obal z odpadkového koše, aby zkontroloval, zda jde skutečně o stejný výrobek. A bylo to tak.

iZdroj fotografie: Radka Dobešová pro DámskýDeník

Při kontrole v brněnském obchodě inspektoři narazili na nebezpečné Albertovo čerstvé kuřecí maso, konkrétně kuřecí prsní řízky šarže L:422377138 s datem spotřeby 5. 10. 2023. Podle webu Potraviny na pranýři necelé kilové balení zmíněných kuřecích řízků nevyhovuje v parametrech vzhledu a vůně. „Potravina zapáchala po zkažení a měla oslizlý povrch. Nepovažuje se za bezpečnou, pokud jeví známky kažení,“ uvádí portál s tím, že výrobek však nebyl skladován při špatné teplotě ani neměl prošlé datum použitelnosti.

Případ zdaleka není ojedinělý

V poslední době nejde zdaleka o první případ, kdy se závadné maso objevilo na pultech českých obchodů. Podle iRozhlasu Státní zemědělská a potravinářská inspekce před časem varovala také před prsními kuřecími řízky z Ukrajiny balenými na Slovensku, které nabízel Penny Market v Olomouci. Maso obsahovalo bakterii Salmonela Infantis, která způsobuje onemocnění salmonelóza. Stejnou bakterii objevili kontroloři i v kuřecím mase prodávaném v obchodě Tesco.

Jakou zkušenost máte s nákupem kuřecího masa?

Diskuze Vstoupit do diskuze
57 lidí právě čte
Zobrazit další články