Alergie na lepek už dávno nejsou tak výjimečné, jako dříve. Pokud po konzumaci pečiva a dalších potravin pociťujete tyto známé příznaky, je třeba být na pozoru. Možná alergiemi trpíte i vy a je třeba změnit stravování.
Mnohdy si lidé ani neuvědomují nebezpečí konzumace lepku. V posledních letech jde o hojně diskutované téma. Někteří lidé se sami rozhodli přestat s konzumací lepku. Jiní ho musí přestat jíst, protože jim způsobuje zdravotní problémy. Nejlepší je zjistit, zda také nejste citliví na lepek.
Mezi nejčastější signály patří:
- úzkost, deprese, únava a migrény
- mozkový blok nebo zamlžený mozek
- běžné nemoci, bolesti kloubů
- afty a vředy v ústech
Duševní potíže
Může se to zdát zvláštní, ale mentální potíže jsou častým signálem toho, že jste citliví na lepek. Studie z roku 2013 z lékařské fakulty University of Maryland zjistila, že určité formy úzkosti byly sníženy po omezení lepku. Bezlepková dieta přinesla zlepšení hlavně u symptomů sociální fobie a panické poruchy. Potíže ale mohou být ještě horší.
Vědci ve zmíněné instituci také zjistili, že u lidí citlivých na lepek je větší pravděpodobnost výkyvů nálady a deprese. Tyto příznaky se mohou projevit již u dospívajících jedinců, nejspíš v důsledku nerozpoznaného onemocnění. U lidí, kteří jsou na něj citliví, konzumace lepku snižuje hladinu tryptofanu v těle. Tato esenciální aminokyselina přispívá k udržení duševního zdraví a pozitivní nálady.
Únava a migrény
S předchozím souvisí i další příznaky, jako je únava a migrény. Unavení se můžete cítit, protože tělo neustále bojuje proti proteinům, které se mu nedaří přirozeně zpracovat, spotřebuje tím hodně energie a to může způsobit chronickou únavu. Studie vědců z Neurologického institutu Columbia University Medical Center zjistila, že stížnosti na migrény jsou častější u lidí citlivých na lepek.
Běžné nemoci nemusí být bez příčiny
Potýkáte se s opakovanými infekcemi a máte pocit, že jste se sotva zotavili z jedné nemoci a už trpíte další? Potom byste měli mít podezření na citlivost na lepek. U citlivých osob spotřebovaný lepek působí také na protilátky, které zajišťují správné fungování imunitního systému. A pokud imunitní systém nefunguje správně, budete zaručeně náchylnější k nemocem.
Často máme tendence myslet pouze na gastrointestinální příznaky, pokud jde o lepek. Tak to ale vůbec není. V souvislosti s citlivostí se mohou objevit totiž i potíže s bolestivými nebo oteklými klouby, které naznačují onemocnění. Podle Nadace pro artritidu je to způsobeno zánětem způsobeným lepkem v těle a nedostatkem živin kvůli jeho špatnému zpracování.