Známý zázvor není jenom koření, které dokáže výrazně ovlivnit chuť mnoha jídel. Jedná se také o základní ingredienci na čaj, který pomáhá při řadě zdravotních problémů.
Zázvor je koření ceněné napříč staletími pro své nespočetné příznivé účinky na lidské tělo. Je jednou z nejčastějších rostlin, které se využívají v indické ajurvédské medicíně a dalších východních medicínách. Je antibakteriální, antifungální, antivirový, antiparazitní a protizánětlivý, je jedním z nejbohatších zdrojů vitamínu C, hořčíku, fosforu a dalších minerálů. Zázvorový čaj sice mnohým nevoní ani nechutná, ovšem je pro nás rozhodně přínosný a možná může pomoct právě i vám.
Jak čaj připravit
Jak již bylo řečeno, tak zázvor je velice užitečným a přínosným kořením pro nás a naše tělo. Pokud budete pravidelně konzumovat čaj z něj, podpoříte nejen svou imunitu, ale vyčistíte si játra, zmírníte bolesti kloubů, pomůžete tělu bojovat proti různým infekcím, zmírníte astma, ale i různé kardiovaskulární onemocnění.
Na zázvorový čaj budete potřebovat:
- 1 šálek vody a 1 šálek kokosového či jiného mléka (například sójové)
- Organický (bio) med, dle chuti
- 14 čajové lžičky mleté kurkumy
- 14 čajové lžičky mletého zázvoru
Příprava čaje je docela jednoduchá. Vodu přiveďte k varu, přidejte kurkumu a zázvor a nechte zhruba deset minut podusit. Přidejte mléko, dobře promíchejte. Nakonec čaj sceďte, aby v něm nebyly kousky zázvoru a můžete podávat. Do čaje můžete dle své chuti přidat citrón či med.
Co dalšího může čaj ovlivnit
Doporučená denní dávka čaje je jeden šálek, pít večer před spaním. Pravidelnou konzumací tohoto čaje můžete předcházet bakteriálním, virovým, ale i plísňovým onemocněním a infekcím, jako je například chřipka či nachlazení.
Dalšími výhodami jsou snížení rizika mrtvice, protože zabraňuje ucpávání tepen, zmírnění menstruačních křečí, úleva od bolesti hlavy, rozpuštění ledvinových kamenů, také zlepšuje trávení a zažívání a zmírňuje nevolnosti, protože tělu dodává většinu důležitých živin a antioxidantů.