Věnečky s vanilkovým krémem

Věnečky jsou osvědčeným dezertem, na kterém si pochutnají děti i dospělí. Zkuste velmi chutnou a zajímavou verzi z odpalovaného těsta, která nadchne lehkou chutí vanilky

i Zdroj obrázku: Pixabay.com
                   

Věnečky a větrníky patří do kategorie nadčasových dezertů, které zbožňují děti i dospělí napříč generacemi. Lahodný věneček je tradiční zákusek, který dodnes nechybí na svatbách a rodinných oslavách. Je to prostě klasika, která nikdy neomrzí. Pokud si chcete doma připravit věnečky jako z cukrárny, pak čtěte dál. V našem článku najdete detailní návod, jak si připravit naprosto úžasné domácí věnečky. Jiné už dělat nebudete!

Tradiční recept na věnečky

Věnečky určitě patří do kategorie receptů „jednoduše geniální“. Skládá se z několika základních ingrediencí, které má většina hospodyněk doma v ledničce a spíži. Žádné exotické příchutě nebo sýry z dovozu. Věnečky podle základního receptu tvoří pouze odpalované těsto a vanilkový krém. Zákusek se pak posype moučkovým cukrem. Samozřejmě se setkáte s řadou obměn a variací. Do krému třeba někdo přidává na malé kostičky nakrájené jahody a další recepty zahrnují různé polevy (nejčastěji karamelovou a citrónovou). V našem článku najdete tradiční recept. Záleží na vás, zda si do věnečků přidáte ovoce, nebo je ozdobíte polevou.

iZdroj obrázku: Pixabay.com
Recept se skládá z několika základních ingrediencí, které má většina hospodyněk doma

Co budete potřebovat

Odpalované těsto:

  • 320 ml vody
  • 100 g máslo
  • špetka soli
  • 235 g hladké mouky
  • 4 – 5 vajíček

Vanilkový krém:

  • 0,5 l mléka
  • 2 sáčky vanilkového pudinku
  • 180 g másla
  • 180 g cukru

Šlehačka:

  • 40% šlehačka na šlehání

Jak na odpalované těsto

Odpalované těsto není tak složité, jak se na první pohled zdá. Mnoho začínajících kuchařek a kuchařů se ho ale bojí jako čert kříže. Ničeho se nebojte. Chce to jen trochu praxe. Možná se vám nepovede hned na poprvé přesně podle vašich představ, ale nemělo by vás to odradit od dalších pokusů. Z odpalovaného těsta se dá připravit spoustu skvělých dezertů, na věnečcích můžete trénovat.

iZdroj obrázku: Pixabay.com
Odpalované těsto není tak složité, jak se na první pohled zdá

Postup přípravy vanilkových věnečků

  1. Začneme samozřejmě přípravou těsta. Nalijte do hrnce vodu. Přidejte máslo a také špetku soli. Máslo nechte ve vodě rozpustit. Když voda začne vařit, odstavte hrnec z plamene a přidejte do něj mouku. Míchejte, dokud nebude směs hladká. Nesmí v ní být hrudky! Pak ještě asi 2 – 3 minuty povařte, aby se odpařila přebytečná voda. Hotové těsto se bude dobře odlepovat od hrnce. Nechte ho vychladnout
  2. Než vám vychladne těsto, můžete si připravit vanilkový pudink. Postupujte podle návodu, jen s tím rozdílem, že na půl litru mléka přidáte 2 sáčky pudinku. Puding přikryjte potravinovou fólií, aby se vám nevytvořil na povrchu škraloup
  3. Pokud už je těsto na dotek jen teplé, můžete do něj postupně přidat vejce (možná jich budete potřebovat více, záleží na jejich velikosti). Vejce po jednom do těsta zašleháváme. Těsto nesmí být ani řídké, ani příliš tuhé
  4. Hotové těsto přendejte do cukrářského sáčku a na plech vyložený pečicím papírem tvarujte věnečky. Pečte na 200 °C 35 minut. Věnečky by se měli upéct dozlatova
  5. Pudink rozšlehejte s máslem (obojí musí mít pokojovou teplotu). V další míse si ušlehejte šlehačku
  6. Věnečky překrojte a naplňte krémem a šlehačkou (obojí aplikujte s pomocí cukrářského sáčku). Posypete cukrem
Diskuze Vstoupit do diskuze
73 lidí právě čte
Zobrazit další články