Super jednoduchý zákusek líný Napoleon

Pokud vás honí mlsná, už nemusíte prohledávat spíž. Máme pro vás recept na naprosto úžasný zákusek, kterému se říká líný Napoleon. Jak už napovídá jeho název, tento dort pochází z Francie. Znám je také jako „mille-feuille“, což v překladu znamená „tisíce vrstev“.

                   

Základní ingrediencí je listové těsto a vanilkový krém. Příprava není vůbec složitá a jsme si jistí, že si určitě pochutnáte. Recept včetně detailního postupu najdete v našem článku.

iZdroj obrázku: Pixabay.com
Mléko napomůže jak chuti, tak i vláčnosti

Co budete potřebovat?

Nebojte se, dort opravdu není pracný. Vaším úkolem bude hlavně vrstvit. Až získáte trochu praxe, můžete dort klidně vyhnat až do nebeských výšin. To, jak bude dort vysoký, záleží čistě na vás. Jen tomu samozřejmě musíte přizpůsobit množství ingrediencí. Vaši fantazii se meze určitě nekladou.

Základní ingredience:

  • 800 g listového těsta
  • 1 l mléka
  • 4 vejce
  • 150 g másla
  • 6 lžic cukru
  • 5 lžic kukuřičného škrobu
  • Vanilkový cukr
iZdroj obrázku: Pixabay
Bez vajec se v receptu neobejdete

Postup přípravy

Máte dvě možnosti, buď si koupíte už upečené listové pečivo bez náplně, nebo si koupíte klasické těsto, které si doma sami upečete. V některých receptech najdete místo listového těsta třeba sladké sušenky. Jde to i se sušenkami, ale pravý Napoleon je vždy z listového těsta.

i

Listové těsto si rozdělte na stejně velké části, které vyválíte a vykrojíte z nich korpusy o průměru 23 cm.

i

Zbytky nevyhazujte a také upečte. Použijete je na ozdobu. Korpusy před pečením propíchněte vidličkou.

i

Teď se můžeme směle vrhnout na přípravu krému. Smíchejte cukr, kukuřičný škrob a vejce. Mezitím nechte v hrnci vařit mléko. Horké mléko pomalu lijte za stálého míchání metličky k směsi vejce, škrobu a cukru.

i

Pak směs vlijte zpět do hrnce a vařte do zhoustnutí. Nakonec přidáme máslo a mícháme, dokud se máslo nerozpustí. Krém by měl být hladký a hustý. Krém nechte vychladit a pak už jen zbývá vše spojit dohromady.

i

Vždy dejte jeden korpus a na něj vrstvu krému. Nakonec potřete zbytky krému celý dort a ozdobte rozdrobenými kousky listového těsta, které jste si upekli ze zbytků.

i

Nechte na 24 hodin v lednici. Před podáváním můžete dozdobit čerstvými jahodami nebo jiným ovocem. Dobrou chuť!

Diskuze Vstoupit do diskuze
80 lidí právě čte
Zobrazit další články