Kvalitní vývar není až tak jednoduchý, jak se na první pohled zdá. Základem je nejenom správný postup, ale je třeba myslet i na všechny potřebné suroviny.
Kromě klasických surovin přidejte sušené houby. Ty vývar krásně ovoní a dodají mu neobyčejnou chuť. My Češi jsme navíc známí svou zálibou v houbaření, a tak se jistě v každé domácnosti najde troška sušených darů lesa. A pokud ne, sušené houby nejsou neobvyklou surovinou a seženete je ve většině obchodů. Vyzkoušejte náš recept a v neděli doma rozhodně zabodujete.
Vyzkoušejte náš recept
Do hrnce s vodou přidejte pár kuřecích paliček a kousek hovězího nebo kachního masa, zeleninu nakrájenou nadrobno (mrkev, petržel, celer, česnek, cibule) a koření (bobkový list, nové koření). Dalším krokem je naše tajná přísada: sušené houby. Polévku vaříme, dokud maso není dostatečně měkké. Nakonec přidáme ideálně domácí nudle. Vývar podáváme horký, ozdobený čerstvými bylinkami.
Nezapomeňte, že pořádný vývar neuvaříte z kostky. Bujóny nemají s masem nic společného a často obsahují neurotoxiny, mimo jiné například glutamát sodný. Není vývar jako vývar – důležitou roli hraje kvalita surovin, kterou bychom právě u tohoto pokrmu s blahodárnými účinky na náš organismus rozhodně neměli podceňovat. Přejeme dobré chutnání!