Prozradíme vám, jak na perfektní vývar díky jediné přísadě

Kvalitní vývar není až tak jednoduchý, jak se na první pohled zdá. Základem je nejenom správný postup, ale je třeba myslet i na všechny potřebné suroviny.

i Zdroj fotografie: PxHere
                   

Umíte si vůbec představit nedělní oběd, kterému chybí pořádný vývar? Ať už se rozhodnete pro masovou nebo vegetariánskou či dokonce veganskou verzi, máme pro vás tip, jak tento výborný pokrm ozvláštnit a vylepšit pomocí jediné přísady navíc. 

S vývarem je to jako s bramborovým salátem – každá rodina má svůj recept a suroviny na ten pravý a dokonalý vývar. Někdy může být ale příjemnou změnou trošku zaexperimentovat a nechat se inspirovat jinými recepty. Ani vývar tak nebude nuda.

iZdroj fotografie: Pixabay.com
Připravit vývar je umění

V zimě zahřeje, a navíc je velmi zdravý

Když se necítíme fit a něco na nás leze, často máme chuť na misku poctivé polévky. To samé platí i o dnech, kdy nám není nejlépe po náročném večírku. Obzvlášť v zimě umí vývar pořádně nakopnout. Obsahuje spoustu zdraví prospěšných látek a má blahodárné účinky na celou řadu aspektů našeho těla.

  • obsahuje spoustu minerálů (například hořčík nebo vápník), které se v podobě vývaru snadno vstřebávají
  • posiluje imunitu
  • pomůže nám doplnit kolagen důležitý mimo jiné pro krásnou pleť
  • pomáhá tělu s detoxikací, čistí střeva
iZdroj fotografie: Pixabay.com
Nezapomeňte na základní suroviny

Jak na pořádnou chuť

Jestli si lámete hlavu nad přísadami, které váš nedělní vývar posunou o laťku výš, máme pro vás tip.

Kromě klasických surovin přidejte sušené houby. Ty vývar krásně ovoní a dodají mu neobyčejnou chuť. My Češi jsme navíc známí svou zálibou v houbaření, a tak se jistě v každé domácnosti najde troška sušených darů lesa. A pokud ne, sušené houby nejsou neobvyklou surovinou a seženete je ve většině obchodů. Vyzkoušejte náš recept a v neděli doma rozhodně zabodujete.

iZdroj fotografie: PxHere.com
Přidejte do vývaru sušené houby

Vyzkoušejte náš recept

Do hrnce s vodou přidejte pár kuřecích paliček a kousek hovězího nebo kachního masa, zeleninu nakrájenou nadrobno (mrkev, petržel, celer, česnek, cibule) a koření (bobkový list, nové koření). Dalším krokem je naše tajná přísada: sušené houby. Polévku vaříme, dokud maso není dostatečně měkké. Nakonec přidáme ideálně domácí nudle. Vývar podáváme horký, ozdobený čerstvými bylinkami.

iZdroj fotografie: PxHere
V zimě zahřeje, a navíc je velmi zdravý

Nezapomeňte, že pořádný vývar neuvaříte z kostky. Bujóny nemají s masem nic společného a často obsahují neurotoxiny, mimo jiné například glutamát sodný. Není vývar jako vývar – důležitou roli hraje kvalita surovin, kterou bychom právě u tohoto pokrmu s blahodárnými účinky na náš organismus rozhodně neměli podceňovat. Přejeme dobré chutnání!

Diskuze Vstoupit do diskuze
136 lidí právě čte
Zobrazit další články