Proč byste měli vyzkoušet zrovna tento recept na sušenkový dort, když je plný internet jiných receptů? Tento sušenkový dort je velmi rychlý, snadný a zvládne ho každý začátečník.
Každý už jsme někdy zažili, že nám zaklepala na dveře nečekaná návštěva. Co ale pak? Rádi bychom se o návštěvu řádně postarali, ale zrovna nemáme doma nic jiného než sušenky? Pak skvěle poslouží tento recept na nepečený sušenkový dort, který oslní každého, kdo ho ochutná.
Potřebné ingredience
Na základ dortu budete potřebovat:
- 200 g celých máslových sušenek
- 1 hrnek mléka
- 1 čajová lžička cukru
Na krém si nachystejte:
- 3 vaječné žloutky
- 4 polévkové lžíce třtinového cukru
- 3 polévkové lžíce škrobu
- 1,5 hrnku mléka
- 1 vanilkový cukr
- 3 čajové lžičky rumu
- 125 g másla
- 100 g hořké čokolády
Na polevu bude potřeba:
- 100 g hořké čokolády
- trocha másla
- pár sušenek
- strouhaný kokos, ovoce
Postup přípravy nepečeného dortu
Vzhledem k tomu, že se jedná o nepečený dort, jehož základem jsou sušenky, bude tento postup obrácený, než jsme zvyklí u jiných dortů. Nejprve je potřeba nachystat krém, základem se budeme zabývat až později po dokončení přípravy krému. A jaké poslední na řadu přijde poleva a zdobení dortu.
Všechny tři žloutky umístěte do jednoho hrnce a utřete je s třtinovým cukrem a 3 polévkovými lžícemi škrobu. Pomalu a postupně po troškách do utřených žloutků přidávejte celý hrnek a půl mléka. Takto utřené žloutky postavte v hrnci na mírný oheň a zahřívejte tak dlouho, dokud nezhoustnou (zhruba asi jako pudink). Do hustých žloutků pak přidejte celé balení vanilkového cukru a rum. Vše důkladně promíchejte a do teplého krému pokrájejte na kousky 125 g másla. Míchejte tak dlouho, dokud se máslo úplně nerozpustí, pak nechte krém vychladnout na pokojovou teplotu.
V dalším kroku rozpusťte ve vodní lázni 100 g hořké čokolády. Do rozpuštěné čokolády ve vodní lázni přidejte mléko, cukr a opět trochu rumu. Vše důkladně spojte a nalijte čokoládu do připraveného krému ze žloutků. Opět je nutné celý krém důkladně promíchat, aby se spojily obě části a vznikl krém s jedním odstínem hnědé barvy.
Nyní se vrhneme na přípravu základu. Do misky nalijte hrnek mléka, do kterého vždy namočíte sušenku a namočenou ji vložíte do dortové formy. Takto ze sušenek poskládejte vždy celé jedno patro a na něj umístěte vrstvu krému. Střídejte patra ze sušenek a krému, dokud nedojdete až na vrch dortové formy. Nezapomeňte na to, že na horní vrstvě musí být sušenkové patro.
Pokud již máte všechna patra dortu a skončili jste sušenkami, přichází čas na polevu. Opět budete potřebovat vodní lázeň, ve které rozpustíte 100 g hořké čokolády s trochou másla pro zjemnění. Pak už jen polijte dort tak, aby čokoládová poleva zakryla celou horní vrstvu sušenek. Můžete na ni nasypat pár nadrcených sušenek pro parádu, přidat nakrájené ovoce, kterým dort ozdobíte, nebo použít strouhaný kokos. Zde už jen záleží na tom, co má vaše rodina či přátelé rádi.