Kůru z pomeranče se nevyplatí vyhazovat: Může z ní být delikatesa

Voňavá slupka pomerančů přímo volá po dalším zpracování. Pokud nakupujete chemicky neošetřené pomeranče, můžete ji kandovat. Uvidíte, že vám zásoby dlouho nevydrží.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Kandovaná pomerančová kůra má delikátní, jemně nahořklou chuť, kterou doplňuje sladkost cukrového sirupu a jemné pomerančové aroma. Ozdobná dózička plněná kandovanou pomerančovou kůrou může být i skvělou inspirací pro ručně vyráběný voňavý dárek. Zásadní je použít bio pomeranče, které nebyly ošetřeny pesticidy a jinými chemickými přípravky.

iZdroj fotografie: Pixabay
Pomeranče je ode dneška možné zdělat celé

Lahůdka pro děti i dospělé

Bonbony z pomerančové kůry se hodí na přímou konzumaci, můžete s nimi ale také efektivně zdobit dezerty a dorty. Touto cukrovinkou nepohrdnou ani děti, obzvlášť v případě, že kousky kandované kůry na závěr omočíte v čokoládové polevě. Příprava je jednoduchá a vyžaduje jen čtyři ingredience. Klasický bílý cukr můžete nahradit jinými variantami, nepoužívejte však med, nedosáhli byste požadované konzistence.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Stačí trošku cukru a nebudete se jich moc nabažit

Připravte si:

  • kůru ze 4 neošetřených pomerančů
  • 2,5 hrnku cukru
  • 2 hrnky vody
  • 2 lžíce cukru na obalení
  • mletou skořici

Namočit, uvařit a sušit

Pomerančovou kůru důkladně omyjte a očistěte ji od bílé slupky, protože může být hořká. Poté ji nakrájejte na plátky, kostičky nebo proužky a vložte na dvě hodiny do mísy se studenou vodou. Do menšího hrnce nasypejte cukr, přidejte dva hrnky a za stálého míchání vařte na mírném ohni. Do připraveného cukrového sirupu vložte nakrájenou kůru a vařte 30 minut nebo do doby, kdy bude měkká.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Kůra máčená v čokoládě je také skvělý tip

Plech na pečení vyložte pečícím papírem a vložte do něj přecezenou pomerančovou kůru. Smíchejte trochu cukru s mletou skořicí, vzniklou směsí připravenou kůru posypejte a vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů. Pečte tak dlouho, než bude optimálně vysušená, neměla by být příliš tvrdá ani měkká. Usušené bonbony můžete skladovat v uzaviratelných krabičkách, je možné je ještě namáčet v polevách z hořké, bílé nebo mléčné čokolády.

Diskuze Vstoupit do diskuze
60 lidí právě čte
Zobrazit další články