Jak připravit vepřové kotlety

Milujete maso a hledáte zajímavý a chutný recept? Pokud ano, zkuste tyto originální vepřové kotletky podle známého polského receptu. Jsou snadné na přípravu a po ochutnání je budete milovat.

i Zdroj fotografie: Pixabay.com
                   

Mezi jedno z nejoblíbenějších jídel v Polsku patří vepřové kotlety. Je již tradicí, že se v polských domácnostech k nedělnímu obědu smaží obalované kotlety. Ač je, jakožto u většiny tradičních receptů, jasně daný postup přípravy, moderní polská kuchyně dokáže díky malým změnám velký rozdíl, co se chuti týče. 

Jak mají vypadat? 

Kotleta je klasickým jídlem polské kuchyně, které každá domácnost připravuje svým vlastním způsobem. Základem všech rodinných receptů je však obalování kotlety ve vejci a strouhance. Na závěr musí být kotlety perfektně připravené, přičemž je strouhanka křupavá a maso šťavnaté. Veškeré alternativy jeho přípravy jsou založeny na několika úpravách složení při jeho přípravě. Avšak i tyto minimální rozdíly v přípravě dokáží velké změny v chuti!

iZdroj fotografie: Pixabay.com
Základem je kvalitní maso

Vepřové kotlety jinak

Ač existuje několik způsobů přípravy a použitých surovin, málokterá z těchto alternativ pomýšlí na chybějící strouhanku. Už jste někdy přemýšleli nad chutí obalované kotlety, která je připravena bez špetky strouhanky? 

Ingredience

  • Vepřové kotlety
  • Dvě vejce
  • Sklenice pšeničné mouky
  • Granulovaný česnek
  • Sůl
  • Pepř
  • Olej na smažení

Příprava

Kotlety pořádně naklepejte, osolte, opepřete a přidejte granulovaný česnek. Obalte jednotlivé kusy v mouce, následně v rozšlehaných vajíčkách a na závěr obalte znovu v mouce. Osmahněte řízky na oleji či másle dozlatova. 

iZdroj fotografie: Pixabay.com
Vepřové kotletky jsou hitem

Kotleta s chutí cibule a mléka

Kotlet schabowy je jiným způsobem přípravy vepřového kotletu, který se v sousedním Polsku těší velké oblibě.  Na jeho přípravu potřebujete:

  • Vepřové kotlety
  • Cibuli
  • Sklenici mléka
  • Mouku
  • Sůl a pepř
  • Máslo
  • Vejce

Příprava

Kotlety nakrájejte na tenké plátky a vložte je do mísy s mlékem a cibulí nakrájenou na půlměsíčky. Mísu odložte do lednice na další dvě hodiny. Poté maso vyjměte z marinády a odložte jej k odkapání. Mezitím si rozšlehejte vejce s několika lžicemi mléka, přidejte sůl a pěpř. Ve vajíčku klasicky namočte každý plátek masa, který následně obalíte v mouce, poté opět ve vajíčku a na závěr ve strouhance. Jemně oklepejte přebytečnou strouhanku a kotlet klasicky dozlatova osmažte.  

iZdroj fotografie: PxHere.com
Pro ty, kdo neradi smažené

Pro ty, kdo neradi smažené

  • Vepřové kotlety
  • Žampiony
  • Slanina či šunka na kostičky
  • Sádlo
  • Pórek
  • Cibule
  • Sůl a pepř
  • Podle chuti jakýkoliv sýr

Příprava

Vepřový kotlet nakrájejte na tenké plátky, které následně naklepete. Smíchejte nakrájené žampiony, pórek, slaninu, sýr, sůl a pepř. Kotlety osolte, opepřete, naplňte směsí a zašpendlete. Rolky opečte z obou stran, vložte do pekáče a pečte asi hodinu. Na výpeku z osmahlých rolek osmahněte cibuli a společně s výpekem ji přidejte do pekáče s rolkami.

Diskuze Vstoupit do diskuze
72 lidí právě čte
Zobrazit další články