Domácí skořicové rolky s tajnou recepturou: Jako od babičky

Přepadla vás chuť na něco sladkého nebo k vám míří nečekaná návštěva? Udělejte radost zapečenými sladkými rolkami, které se skvěle hodí ke kávě nebo čaji. Jde o levné a chutné občerstvení pro každou příležitost.

i Zdroj fotografie: Pixabay.com
                   

Skořicové rolky jsou známé po celém světě a milují je jak děti, tak dospělí. Když jsou čerstvé, dokonale křupou, voní a jsou ideálním dezertem po hlavním chodu. Nemusíte za sladké utrácet spoustu peněz, jelikož si rolky uděláte doma s minimálními náklady. Klidně si jich připravte plný pekáč a uvidíte, že se po nich jen zapráší. 

Jednoduchý recept

V receptu nejsou žádné neobvyklé ingredience, spíše je důležité dodržovat všechny fáze přípravy. Na těsto potřebujete jen několik těchto surovin:

  • vejce – 1 kus
  • máslo – 40 g
  • mouka – 300-400 g
  • mléko – 100 ml
  • cukr – 50g
  • droždí – jeden sáček
  • sůl – půl lžičky
iZdroj fotografie: Pixabay
Pár surovin a těsto je na světě

Pro skořicovou náplň budete potřebovat:

  • cukr – 100 g
  • máslo – 25 g
  • skořice 

 Je lepší použít hnědý cukr, ale bílý cukr bude fungovat stejně.

iZdroj fotografie: Pixabay.com
I pečení může být zábava

 Na krém budete potřebovat:

  • pomazánkové máslo – 30 g
  • máslo – 20g
  • cukr moučka – 50 g
iZdroj fotografie: Pixabay.com
Skořicové rolky jsou lahůdkou

Postupujte krok po kroku

Zahřejte mléko, smíchejte ho se lžící cukru a s droždím. Promíchejte ingredience a nechte 20 minut působit. Zatímco droždí pracuje, rozšlehejte vejce se zbývajícím cukrem, solí a měkkým máslem. Nezapomeňte mouku prosít přes síto. Smíchejte droždí mixérem spolu s vejcem a teprve poté postupně přidávejte mouku. 

iZdroj fotografie: Pixabay.com
Pár ingrediencí a vznikne dokonalost

Míchejte těsto rukama, dokud se nepřestane lepit. Uhněťte jej do velké koule, přikryjte ručníkem a nechte v teple mimo troubu. Vykynutí těsta trvá asi hodinu a půl. Během této doby jej musíte 2-3krát vytáhnout a trochu ho pomačkat rukama a zatočit. Díky tomu bude těsto více nadýchané a vláčné.

Následující postup

Tyčinky skořice nastrouhejte na jemném struhadle. Olej zahřejte, aby se stal tekutým. Vyšlehejte ho s cukrem a mletou skořicí. Když je těsto hotové, rozviňte ho na obdélník o tloušťce asi 5 mm. Nahoře jej potřete vrstvou skořicové směsi. Kolem okrajů obdélníku nechejte trochu místa, aby se těsto později slepilo a pevně drželo. 

iZdroj fotografie: Pixabay

Srolujte jej do role a nití nakrájejte na stejné části široké 2,5 cm. Můžete také použít ostrý nůž namočený ve vodě nebo oleji. 

Pečení

Nastavte troubu na předehřátí na 180 stupňů. Plech vyložte papírem na pečení a potřete teplým olejem. Těsto položte na plech tak, aby mezi nimi bylo alespoň 5 cm.Těsto nechte na plechu po dobu 15 minut, poté vložte do předehřáté trouby. Nakonec stačí péct kolem dvaceti minut a můžete podávat. 

Diskuze Vstoupit do diskuze
60 lidí právě čte
Zobrazit další články