Sbíhají se vám sliny na něco sladkého a přemýšlíte nad tím, co si připravíte? Pokud ano, zkuste zajímavou lahůdku v podobě čokoládového dortu. Jeho přípravu zvládnete bez pečení
Výhodou dnešního receptu je nejen vynikající chuť tohoto dezertu, ale také skutečnost, že při jeho přípravě vůbec nebudete potřebovat mouku. To zajistí jeho lehkost, takže si na něm bez výčitek mohou pochutnat i ti, kteří dbají na svou linii. Absence mouky je důležitá také pro ty, kteří trpí celiakií, tedy alergií na lepek. I pro ně je tak tento dezert naprosto bezpečný.
Ingredience pro přípravu těsta
Na přípravu těsta budete potřebovat následující suroviny:
- 110 g vysokoprocentní čokolády
- 110 g másla
- 10 g kakaového prášku
- 100 g moučkového cukru
- 3 žloutky
- 3 bílky
- špetku soli
Ingredience pro přípravu kávového krému
Pro přípravu kávového krému budete potřebovat tyto ingredience:
- 100 g moučkového cukru
- 1 polévkovou lžíci instantní kávy
- 12 g kukuřičného škrobu
- 2 žloutky
- 5 g želatiny v prášku
- 1 polévkovou lžíci vanilkového extraktu
- 240 ml 35% smetany
- 1 polévkovou lžíci horké vody
- 2 polévkové lžíce studené vody
Podle chuti si připravte také skořici nebo kakaový prášek na posypání dezertu.
Postup přípravy
Ve vodní lázni rozpusťte vysokoprocentní čokoládu s máslem, vymíchejte do hladka a poté stáhněte z plamene.
Když směs lehce vychladne, přidávejte vždy po jednom žloutky a směs dobře promíchejte. Nakonec přidejte také sůl a kakao.
Z bílků, ve kterých by pro správné vyšlehání neměly být ani kousky skořápek ani zbytky žloutků, šlehejte sníh a v průběhu šlehání do nej postupně přidávejte také cukr. Bílkovou směs opatrně pomocí vařečky vmíchejte do připraveného těsta.
Těsto nalijte do pečicí formy ideálně o průměru 20 cm, vložte do trouby předehřáté na 180 °C, a pečte po dobu 25 minut. Upečené těsto ponechejte ve formě a nechejte do vychladnout.
Mezitím si připravte kávový krém. Nejprve vyšlehejte dohladka žloutky s cukrem a poté přidejte kukuřičný škrob a dobře promíchejte. Smetanu ohřejte ve vodní lázni a za stálého míchání přidejte připravený základ na krém.
Želatinu připravíte tak, že želatinový prášek dobře rozmícháte v horké vodě a pak přidáte studenou vodu. Želatinu poté přidejte ke krému, dobře promíchejte a odstavte z plamene. Na závěr vmíchejte vanilkový extrakt a kávu a nechte krém ztuhnout.
Ztuhlý krém rozetřete rovnoměrně na upečený korpus, výsledný dezert můžete ještě posypat skořicí nebo kakaovým práškem přes sítko.