Chutné a zdravé mlsání k TV: Lahodné preclíky s křupavým sýrem

Nudí vás už vaše obvyklé slané občerstvení a chcete se na příštím posezení s přáteli u vína pochlubit něčím neobvyklým? Ohromte hosty domácími sýrovými preclíky!

                   

Máte slušnou sbírku receptů na dezerty, ale když dojde na slané občerstvení, končíte u salátů a jednohubek, případně vysypete do misky balíček chipsů nebo krekrů? Chcete-li zařadit do svého repertoáru novinku, která není náročná na přípravu a zároveň bude všem chutnat, vsaďte na domácí preclíky posypané sýrem. Uvidíte, že se po nich na každé oslavě i posezení jen zapráší. Nevýhodou je, že návrat ke snackům z pytlíku je takřka nemožný.

iZdroj fotografie: Pixabay
Lahodné a křupavé – těžko jim odolat

Ušetřete si práci vykrajovátkem na preclíky

Možná vás od realizace receptu odrazuje fakt, že jste nikdy preclíky nedělali a nemáte tušení, jak požadovaného tvaru dosáhnout. Poctivé tvoření preclíků je sice možné, ale ne nezbytné. Existují totiž speciální raznice nebo vykrajovátka, kterými dosáhnete tvaru preclíku bez časově náročného válení a slepování těsta. Pokud ale tuto vychytávku zatím nevlastníte, nevěste hlavu, příprava vám sice zabere trochu delší čas, ale poctivá ruční práce se cení.

iZdroj fotografie: Pixabay
Uvidíte, že se po nich jenom zapráší

Budete potřebovat:

  • 25 dkg másla
  • 40 dkg hladké mouky
  • 1 lžíci soli
  • 30 dkg strouhaného sýra
  • 1 vaječný žloutek
  • 2 až 3 lžíce zakysané smetany
  • 1 lžíce prášku do pečiva
  • 1 vejce

Pracovní postup

Těsto připravíte smícháním rozpuštěného másla, mouky, soli, žloutku, zakysané smetany, prášku do pečiva a 15 dkg nastrouhaného sýra (druhá polovina sýra se použije na posypání). Všechny ingredience vložte do mísy a zpracujte v těsto. Pokud spěcháte, můžete s těstem začít pracovat okamžitě, lepší ale je nechat je půl hodiny odpočívat v chladničce, lépe se s ním potom pracuje a tolik nelepí.

iZdroj fotografie: Pixabay
Jsou skvělé nejen k mlsání, ale i na cestách

Připravené těsto vyklopte na pomoučněnou podložku a rozválejte válečkem. Poté buď vykrajujte preclíky, nebo krájejte malé kousky, které jednotlivě uválíte prsty a vytvarujete do požadovaného tvaru. Hotové preclíky pokládáte na plech vyložený papírem na pečení, potřete rozšlehaným vejcem a posypte zbytkem strouhaného sýra. Pečte v troubě předehřáté na 200 stupňů asi 15 až 17 minut.

Diskuze Vstoupit do diskuze
67 lidí právě čte
Zobrazit další články