„I s malým důchodem se dá vyžít. Ušetřit se dá skoro na všem,“ radí seniorka

Seniorka radí ostatním, jak se dá lehce ušetřit na mnoha věcech. Především při nákupu potravin a vaření a přípravě různých jídel.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Zdražování v poslední době zasáhlo naprosto všechny obyvatele České republiky, především seniory, kteří musí vyžít z mnohdy velmi nízkých důchodů. Pokud navíc žijí sami, je to pro ně o to horší. Po zvýšení cen energií jim často nezbývá tolik peněz na potraviny, jejichž ceny také hodně vzrostly. Proto se paní Vašíková, naše věrná čtenářka, nyní rozhodla podělit o několik tipů, jak se dá v této nelehké době ušetřit.

Nejlepší je dělat si zásoby

Třiasedmdesátiletá Jarmila Vašíková je v důchodu již nějaký ten pátek. Žije s manželem na malé vesnici ve starém rodinném domě obklopeném zahradou. Oba mají průměrný, spíše nižší důchod, a tak se jich zdražování energií hodně dotklo. Starší dům je přece jen těžší v zimě vytápět, a tak se ceny za spotřebu plynu a elektřiny razantně zvýšily. V tu chvíli byla paní Vašíková nucena začít šetřit, kde se dalo, aby zaplatili vše, co je nutné, a ještě měli co jíst. Velkou výhodou je jejich zahrada plná plodin.

„Děláme si zásoby. Vše, co pěstujeme, spotřebujeme buď okamžitě, nebo zpracujeme a schováváme na jindy. Tím se dá hodně ušetřit,“ radí paní Vašíková. Kvůli tomu si i pořídili větší mrazák, protože spoustu věcí zamrazují. Například krájené papriky, hotové lilkové nebo cuketové pyré, pórek i krájená nebo celá rajčata a zelí. V případě potřeby poté cokoli vytáhne, nechá rozmrazit a uvaří třeba lečo, omáčku či zeleninovou polévku.

Z kuřete lze vytvořit hned několik jídel

Z ovoce nedělá marmelády, protože je s manželem nemají rádi, ale rozmixované nebo celé bobule opět zamrazí a později z nich peče koláče nebo je mixuje do ovocných nápojů. Ráda chodí s muže na houby, které poté nasuší. Stejně tak upravuje i hrušky a jablka. Bez takovýchto zásob by jen těžko vyžili. Když totiž zaplatí energie, telefon, internet a spoustu léků, které potřebují, na jídlo jim už mnoho nezbývá. Nenakupují jinak než v akcích, velmi často berou i potraviny s končící spotřebou.

„Když je v akci kuře, koupím hned tři kusy,“ popisuje svůj další tip paní Vašíková. Kuřata pak naporcuje. Dvě prsa namele a udělá z nich karbanátky, z ostatních poté naklepe řízky. Ze skeletu uvaří vývar, část z něj zamrazí, aby ho pak mohla použít při přípravě jiných polévek. Křídla a stehna upeče v troubě buď samotné, nebo na zelí. Také mají s mužem rádi polévku z taveného sýra. Ten hodí do vody, přidá brambory, mrkev, cibuli a svazek kopru, zahušťuje rýží. „Ušetřit se dá na všem, jen je třeba se nad tím zamyslet a být kreativní,“ ukončuje svůj dopis paní Vašíková.

Jak jste zvyklí šetřit vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
106 lidí právě čte
Zobrazit další články