Mražené kuře bez krku a drobů si mohli zákazníci koupit zejména v Moravskoslezském a Zlínském kraji. Z oběhu se podařila stáhnout jen malá část výrobku.
Nepříjemné zdravotní potíže, které se dostavily po konzumaci podezřelých potravin, zažil zřejmě každý. Pořádně člověka dokážou potrápit zejména nekvalitní nebo zkažené uzeniny či maso. Namístě je ostražitost při každém nákupu takových produktů, ať už je to na farmářských trzích nebo v renomovaných obchodních řetězcích. Na vlastní kůži se o tom přesvědčila Jana M. z Ostravska. „Bylo mi strašně zle. Skoro týden jsem nevytáhla paty z toalety,“ svěřila se Dámskému Deníku.
Z prodejen se stáhl jen zlomek výrobku
Naše čtenářka totiž zkonzumovala kuře, které si koupila v obchodě a zřejmě bylo infikované. O tom, že se dostalo do prodejen ve Zlínském a Moravskoslezském kraji nebezpečné mražené kuře z Polska, informuje na svém webu Státní veterinární správa. Malou část ze 700 kilogramů importovaného masa se podařilo stáhnout z oběhu, větší část se prodala.
Zjistilo se totiž, že výrobek obsahuje nebezpečnou bakterii salmonellu enteritidis. Konkrétně se jedná o mražené kuře bez krku a bez drobů Cedrob chicken – Cedrob farmers s datem minimální trvanlivosti do 5. prosince 2026 od polského výrobce Cedrob S.A. Podle veterinární správy se tato kuřata dostala do několika stravovacích zařízení a obchodů, především ho nabízely prodejny Hruška. Zlikvidovat se podařilo jen zhruba 50 kilogramů produktu.
Může dojít i ke smrtelné sepsi, varují zdravotníci
Bakterie salmonela způsobuje onemocnění salmonelóza. Pokud se člověk nakazí třeba právě konzumací kontaminovaného kuřete, obvykle se potíže dostaví během 12 až 36 hodin. Státní zdravotní ústav na svém portálu informuje, že onemocnění může mít několik forem, od asymptomatického průběhu, kdy dochází pouze k vylučování bakterií stolicí, až po salmonelové sepse, které mohou vést k úmrtí.
Obvykle je salmonelóza provázena průjmem, horečkou až 39 °C, křečovitými bolestmi břicha a zvracením. Přesně takové potíže měla i paní Jana M. „Bylo to peklo. Kuřecí si teď hodně dlouho odpustím,“ řekla. Vzhledem k tomu, že se z oběhu podařilo stáhnout jen zlomek kontaminovaného masa z dovozu, veterinární správa nabádá veřejnost k opatrnosti. „Dá se předpokládat, že někteří zákazníci jej mohou mít ještě v mrazáku. Neměli by kuře konzumovat a mohou ho vrátit v místě nákupu,“ uvedl mluvčí úřadu Petr Majer.