Na pultech obchodů se objevilo kuře kontaminované nebezpečnou bakterií. Pokud ho máte v mrazáku, běžte ho vrátit

Mražené kuře bez krku a drobů si mohli zákazníci koupit zejména v Moravskoslezském a Zlínském kraji. Z oběhu se podařila stáhnout jen malá část výrobku.

nákup i Zdroj fotografie: iStock
                   

Nepříjemné zdravotní potíže, které se dostavily po konzumaci podezřelých potravin, zažil zřejmě každý. Pořádně člověka dokážou potrápit zejména nekvalitní nebo zkažené uzeniny či maso. Namístě je ostražitost při každém nákupu takových produktů, ať už je to na farmářských trzích nebo v renomovaných obchodních řetězcích. Na vlastní kůži se o tom přesvědčila Jana M. z Ostravska. „Bylo mi strašně zle. Skoro týden jsem nevytáhla paty z toalety,“ svěřila se Dámskému Deníku.

Z prodejen se stáhl jen zlomek výrobku

Naše čtenářka totiž zkonzumovala kuře, které si koupila v obchodě a zřejmě bylo infikované. O tom, že se dostalo do prodejen ve Zlínském a Moravskoslezském kraji nebezpečné mražené kuře z Polska, informuje na svém webu Státní veterinární správa. Malou část ze 700 kilogramů importovaného masa se podařilo stáhnout z oběhu, větší část se prodala.

Přihlaste se k našemu newsletteru a mimo jiné získáte možnost účastit se soutěže a mít přehled o dalších nabídkách našich partnerů. Soutěž je pouze pro aktivní odběratele novinek.


Kontaminované kuře iZdroj fotografie: Státní veternární správa

Zjistilo se totiž, že výrobek obsahuje nebezpečnou bakterii salmonellu enteritidis. Konkrétně se jedná o mražené kuře bez krku a bez drobů Cedrob chicken – Cedrob farmers s datem minimální trvanlivosti do 5. prosince 2026 od polského výrobce Cedrob S.A. Podle veterinární správy se tato kuřata dostala do několika stravovacích zařízení a obchodů, především ho nabízely prodejny Hruška. Zlikvidovat se podařilo jen zhruba 50 kilogramů produktu.

Kuřecí maso, prsní řízky

Když omývala kuřecí maso, začalo se jí rozpadat pod rukama. „Vypadalo jako nějaká náhražka,“ popisuje žena

Může dojít i ke smrtelné sepsi, varují zdravotníci

Bakterie salmonela způsobuje onemocnění salmonelóza. Pokud se člověk nakazí třeba právě konzumací kontaminovaného kuřete, obvykle se potíže dostaví během 12 až 36 hodin. Státní zdravotní ústav na svém portálu informuje, že onemocnění může mít několik forem, od asymptomatického průběhu, kdy dochází pouze k vylučování bakterií stolicí, až po salmonelové sepse, které mohou vést k úmrtí.

iZdroj fotografie: Unsplash
obchod

Inspektoři narazili v obchodech na mouku s brouky, zkažené sýry i smradlavou klobásu

Obvykle je salmonelóza provázena průjmem, horečkou až 39 °C, křečovitými bolestmi břicha a zvracením. Přesně takové potíže měla i paní Jana M. „Bylo to peklo. Kuřecí si teď hodně dlouho odpustím,“ řekla. Vzhledem k tomu, že se z oběhu podařilo stáhnout jen zlomek kontaminovaného masa z dovozu, veterinární správa nabádá veřejnost k opatrnosti. „Dá se předpokládat, že někteří zákazníci jej mohou mít ještě v mrazáku. Neměli by kuře konzumovat a mohou ho vrátit v místě nákupu,“ uvedl mluvčí úřadu Petr Majer.

Jaké máte zkušenosti s kvalitou zboží v obchodech?

Diskuze Vstoupit do diskuze
Zobrazit další články