Při nákupech potravin se vyplatí obezřetnost. V obchodech můžete narazit na zkažené a zapáchající maso, kuřecí obsahující bakterie salmonely nebo na plesnivé salámy.
Češi milují párky, šunku, klobásy, slaninu nebo trvanlivé salámy. Podle Respektu si uzeniny k večeři dopřává více než polovina z nás. Mezi fanoušky salámů i tlačenky patří také dvaasedmdesátiletý čtenář DámskéhoDeníku Karel D. z Pardubicka. Nedávno ale zažil dost nepříjemné překvapení. Svůj oblíbený salám Vysočina musel jít do obchodu vrátit. „Koupil jsem si salám, abych měl co jíst u televize. Ale byl plesnivý,“ napsal nám do redakce.
Na první pohled byla na salámu vidět plíseň
Přestože uzeniny nejsou příliš zdravé, pan Karel na ně nedá dopustit. „Chutnají mi párky, salámy i slanina. Vím, že nejsou nejzdravější. Ale kam se na ně hrabe zelenina. A na to, abych se ládoval jenom masem, prostě nemám peníze,“ vysvětlil penzista, který z nízkého důchodu sotva vyžije. O to víc ho rozčílilo, když zjistil, že si domů z obchodu přinesl závadnou kilovou šišku salámu. Na první pohled na ní byla zřetelně vidět plíseň.
V obchodě prý nebylo dost světla a pan Karel si jí nevšiml. „Koupil jsem si celou šišku Vysočiny. Až když jsem si ji chtěl dát k večeři s chlebem, uviděl jsem, že je plesnivá. Naštvalo mě to. Ale hlavně, že jsem si toho všiml a nesnědl ji,“ svěřil se čtenář. Nebezpečný salám si koupil v malé prodejně smíšeného zboží Minh San Đang ve Starém Mateřově na Pardubicku. „Druhý den ráno jsem jim šel plesnivý salám vrátit. Měl jsem i účet,“ dodal senior. Měl větší štěstí než žena, které se udělalo zle po konzumaci zkaženého hovězího, jak jsme na DámskémDeníku psali.
Před salámem varovala potravinářská inspekce
Před salámem Vysočina, který si pan Karel koupil, varuje web Potraviny na pranýři, kde Státní zemědělská a potravinářská inspekce informuje lidi o zkažených a závadných potravinách. Ve zmíněné prodejně ve Starém Mateřově provedli inspektoři kontrolu a narazili právě na nebezpečný salám Vysočina. „Na povrchu výrobku se vyskytovala plíseň viditelná pouhým okem. Potravina se nepovažuje za bezpečnou, pokud jeví známky kažení,“ uvádí se na webu. Při kontrole inspekce nezjistila, že by byl salám skladovaný při nevyhovujících teplotách.
Vyjma plísně ale kontrolory nemile překvapilo, že na obalu Vysočiny, která vážila 1,054 kilogramu, nebylo uvedené datum spotřeby ani konkrétní šarže. Pokud by si pan Karel plísně nevšiml a salám snědl, zdravotní komplikace by mu s největší pravděpodobností ale nehrozily. „V momentě, kdy zkonzumuji něco plesnivého, tak rozhodně to není o tom, že začnu okamžitě propadat panice,“ řekl výživový poradce Petr Havlíček Blesku s tím, že náš střevní mikrobiom a imunitní systém si s plísní obvykle hravě poradí.