Jablečné slupky nepatří do koše: Mají všestranné využití od výroby marmelád přes nadýchané moučníky až po boj s chřipkou

Jablečné slupky by rozhodně neměly patřit do odpadků. Můžete si s jejich pomocí usnadnit práci při vaření marmelád, ale třeba i udělat radost domácím mazlíčkům.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Mnoho lidí považuje jablečné slupky za bezcenný odpad. Opak je ale pravdou a jablečné slupky mají mnoho využití. Můžete díky nim ušetřit nemalé částky a navíc tím zabráníte plýtvání. Mohou být vaším lístkem k dokonalému zdraví, často usnadní vaření a i vaše moučníky díky nim mohou chutnat lépe než kdy předtím. Můžete proto vyzkoušet jejich využití místo bez přínosného vyhazování.

Ve slupce je nejvíce živin

Mnoho lidí zbaví jablko jeho slupky před tím, než jej zkonzumují. Je to ale velká chyba, jelikož je prokázáno, že jablečná slupka obsahuje několikrát více živin, než celá jeho dužina. Více než polovina celkové vlákniny jablka je také skryta pouze v jeho slupce. Jablečná slupka se tak stává dokonalým přínosem vlákniny, vitamínu C, vitamínu K, draslíku a mnoha dalších vitamínů a antioxidantů.

Pomocník při výrobě marmelád

Pokud rádi děláte domácí marmeládu, ale zdržuje vás to, jak dlouho se musí vařit než zhoustne do požadované konzistence, vývar z jablečných slupek je perfektní východisko. Stačí, když jablečné slupky vyvaříte ve vodě a přecezený vývar poté přidáte do marmelády. Jablečné slupky totiž mají vysoký obsah pektinu, který proces zahuštění značně urychlí. Vývar můžete použít na všechny druhy marmelády a ušetříte tak mnoho času u plotny.

iZdroj fotografie: Pixabay

Nadýchané moučníky do posledního kousku

U domácích moučníků je pro mnoho lidí věčný boj udržet je vláčné. Často se totiž stane, že moučník ne a ne změknout, nebo je vláčný chvíli po upečená, ale na druhý den by se s ním dal dláždit chodník. Nejenže pak nebude moučník chutnat dobře, můžete také riskovat urgentní návštěvu u zubaře. Řešení je přitom jednoduché. Stačí do sáčku, či krabice vložit spolu s moučníkem jablečné slupky. Na druhý den bude moučník úžasně měkký a vláčný.

Zdravá svačinka plná vitamínů

Pokud jste fandové zdravé stravy, nebo máte doma býložravého mazlíčka můžete jablečné slupky usušit. Mnoho lidí si je rádo přidává do kaší, ale dají se chroupat i samotné u televize. Jsou zdravou, sladkou a křupavou svačinkou, kterou se můžete potěšit i behem diety. V případě, že vám jablečné slupky nechutnají ani sušené, můžete je domácímu mazlíčkovi. Ujistěte se ale předem, jestli je pro něj bezpečné jablečné slupky požívat.

iZdroj fotografie: Pixabay

Čaj s jablečných slupek

Vzhledem k tomu, že jsou jablečné slupky plné přínosných živin a antioxidantů s benefity pro naše tělo, není vůbec na škodu udělat si z nich čaj. Ten bude poté plný vitamínů a můžete ho pít pro přilepšení při nachlazení, nebo si jej uvařit jako prevenci pro posílení imunity. Je tu možnost také ochutit čaj hřebíčkem či badyánem, který mu dodá tu správnou příjemnou vůni a chuť.

Co děláte doma z jablečných slupek vy?

Návod na čaj ze sušených jablečných slupek

Zdroj: Tudásfája

Diskuze Vstoupit do diskuze
101 lidí právě čte
Autor článku

Šárka Šumná

Zobrazit další články