Studie prokázala vztah mezi fázemi Měsíce a menstruačním cyklem. Závěry jsou překvapující i pro vědce

Měsíční cyklus je opředen celou řadou mýtů a záhad. Jednou z nich je synchronizace menstruačního cyklu s jednotlivými lunárními fázemi. Vědci se nyní k této otázce vyjádřili.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Ženskému menstruačnímu cyklu se vždy dostávalo značné pozornosti – dříve byla spíše negativní, avšak postupně přešla do čistého vědeckého zájmu, popřípadě určitého pozitivního celospolečenského vnímání. Otázka, která v souvislosti s cyklem trápila řadu žen i vědců, zní: „Ovlivňují lunární fáze i menstruační cyklus?“ Vědci provedli řadu studií, aby tuto souvislost buď potvrdili, nebo vyvrátili. Jejich závěry vás možná překvapí, uvedla  Stacy A. Henigsman, DO.

Podobná délka obou cyklů svádí ke srovnávání

Délka ženského menstruačního cyklu je dána rozmezím 21–35 dnů, přičemž za tabulkový průměr se považuje délka 28 dnů. Doba trvání lunárního cyklu je přibližně 29,5 dnů. Není divu, že téměř stejná délka obou cyklů vzbuzuje otázky, zda lunární cyklus neovlivňuje i ten menstruační. Původ otázek je rovněž jasný – Měsíc prokazatelně ovlivňuje pohyb vody na Zemi (viz příliv a odliv), tedy analogicky může ovlivňovat i začátek menstruace.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Otázka vyvolala celospolečenskou debatu, do které se zapojili i vědci z celého světa. Ti začali možný vztah opakovaně zkoumat v řadě studií. Ty provedené a zveřejněné před rokem 2000 souvislost mezi lunárním cyklem a menstruačním cyklem potvrzují. Studie zveřejněné později (např. 2013, 2021) ovšem souvislost mezi oběma cykly popírají. Nejnovější studie z roku 2021 nicméně přímý vztah nevylučuje, ale zdůrazňuje, že v současné době může být narušený umělým světlem a moderním způsobem života.

V určitý čas se s lunárním cyklem synchronizuje každá žena

Vzhledem k proměnlivé délce menstruačního cyklu a dlouhým létům, která probíhá, se v určité fázi svého života s lunárním cyklem synchronizuje každá žena. Ovšem o přímém vlivu Měsíce na menstruaci nemůže být v moderní společnosti řeč. Avšak existují jiné oblasti, kde je Měsíční vliv jasně patrný. Příkladem může být délka a hloubka spánku při úplňku a novoluní. Během úplňku mají lidé tendenci spát hůře a méně, naopak při novoluní spí obecně déle.

iZdroj fotografie: Depositphotos

I přes nesouhlas vědců se srovnáváním těchto dvou cyklů, v sílu Měsíce a jeho moc ovlivňovat menstruaci věřila či věří velká část lidstva. Od starověkého Řecka a Říma přes různá náboženství a domorodé kmeny až po moderní uskupení, která ženám radí, jak se opět propojit s Měsícem. Základním stavebním kamenem této víry v Měsíc je předpoklad, že menstruační cyklus je „správný“ pouze tehdy, je-li synchronizován s tím lunárním.

Dámy, zaznamenaly jste někdy synchronizaci svého menstruačního cyklu s Měsíčními fázemi?

Zdroj: Healthline

Diskuze Vstoupit do diskuze
57 lidí právě čte
Zobrazit další články