Důvěra s omezením. Čtvrtina párů se cítí nepříjemně při rozhovoru o financích

Nejnovější studie o partnerských vztazích odhalila, že více než čtvrtina párů se cítí nepříjemně, má-li se svým protějškem probírat finance. Jak jste na tom vy? Diskutujete se svým partnerem pravidelně o penězích?

i Zdroj obrázku: Pixabay.com
                   

Máte naplánovanou společnou finanční budoucnost? A pokud jste manželé, platíte společné výdaje z jednoho účtu? Přečtěte si, proč je sdílení financí ve vztahu tak důležité.

Soukromí na prvním místě

Průzkum veřejného mínění provedený mezi 2 000 dospělými ve vztahu zjistil, že jen 17 procent z nich o penězích pravidelně hovoří, více než jeden z deseti se obává diskuse o dluzích a celých 18 procent z nich se svým protějškem o financích nikdy nediskutovalo. Ukázalo se také, že 10 % nesdílí informace o svém platu a stejné procento neví, kolik jejich partner vydělává.

iZdroj obrázku: Pixabay.com
Rozhovory o financích bývají nepříjemné

Miluji tě, ale finance jsou moje věc

Studie uvedla hlavní důvody, proč tomu tak je. Množství dotazovaných uvedlo, že k podobnému rozhovoru nikdy nenajdou čas, bojí se, jak by jejich partner mohl na danou skutečnost reagovat, nebo se z podobného rozhovoru cítí rozpačitě. Ukazuje se, že tito lidé často řeknou “Miluji tě” až o 5 měsíců dříve, než jsou ochotni podělit se o informace o svých financích, 18 % párů se nejprve sestěhuje do společného bytu, než se dostanou k tématu peněz, a 1 z 10 dokonce očekává, že se nejprve vezmou, než si tuto část svého soukromí odhalí.

Upřímnost, klíč k úspěchu

Komunikace o závažných tématech jako jsou finance je přitom zdravá a může být i klíčem k vybudování úspěšného vztahu. Když začnete diskutovat o tématech, která jsou pro vás tabu, dokážete se mnohem lépe poznat a vybudovat si opravdu hlubokou důvěru, kterou už vám ve vztahu nikdo nevezme. Tato důvěra bude stavebním kamenem pro budoucí společný manželský nebo rodinný život. Svěřování se s důvěrnými tématy blízkému člověku je navíc velmi důležité pro lidskou psychiku.

iZdroj obrázku: Pixabay.com
Finance jsou v mnoha domácnostech hlavní téma

Jak na finance ve společné domácnosti

Pokud se váš vztah vyvinul tak, že se chystáte žít nebo už žijete ve společné domácnosti, je načase přemýšlet o společném placení závazků. A to nejen v případě manželských párů. Nebojte se o tématech financí mluvit a nikdy před sebou nic nezatajujte. Pokud jste učinili špatné finanční rozhodnutí, které ovlivní vaše společné finance, buďte k partnerovi upřímní.

Pro spokojený partnerský život můžete udělat následující finanční rozhodnutí:

  • Seznamte se navzájem se svou finanční minulostí (půjčky, i ty splacené)
  • Naplánujte si společnou finanční budoucnost (dovolená, společné investice)
  • Společné výdaje plaťte ze společného účtu, ať máte o své domácnosti přehled
  • Nechte si každý svůj účet s vlastním kapesným, které bude pouze vaše
Diskuze Vstoupit do diskuze
94 lidí právě čte
Zobrazit další články