Nejstarší žena v Evropě prozradila před smrtí svůj tajný lék na dlouhověkost. Chválila si jednu potravinu, kterou si dopřála po každém jídle.
Italka Guiseppina Progetto se narodila 20. března 1903 a v prosinci 2017 byla prohlášena za nejstarší ženu v Evropě. K její smrti došlo rok nato, 6. července 2018, ovšem ještě předtím sdělila šokující skutečnost, díky které se nejspíše dožila tak úctyhodného věku. Redakce webu Dámský Deník zjistila, že si po každém jídle dopřávala jednu zajímavou potravinu.
Mohla za to jediná potravina
Guiseppina byla podle rodinných příslušníků pořád stejná a nikdy neměla velké zdravotní potíže. Mnozí se proto snažili zjistit, jaký byl její tajný lék pro dlouhověkost a čím si vlastně zachovala tak dobré fyzické i duševní zdraví. Když se jí na to ptali novináři, ona neváhala s odpovědí a řekla jim to všechno narovinu. Mohl za to kousek čokolády po každém jídle.
Nejstarší žena v Evropě si dle webu Hitas po každém jídle skutečně dopřávala malý kousek čokolády, který byl zároveň chutným dezertem. Upozornila však, že nešlo o klasickou mléčnou čokoládu, ale o kvalitní hořké druhy, které neobsahují přidané cukry.
Hořká čokoláda nabízí řadu benefitů
Vlivem hořké čokolády na lidské zdraví se v současné době zabývá také mnoho studií, a jak vyšlo najevo, tato potravina skutečně nabízí řadu benefitů. Pokud je její konzumace mírná, z dlouhodobého hlediska může mít pozitivní vliv na hladinu cholesterolu a krevního tlaku. Stejně tak dokáže snižovat hladinu cukru v krvi u pacientů s diabetem 2. typu.
Těmito účinky disponuje podle serveru Healthline především díky obsahu antioxidantů, které podporují mnoho procesů v lidském těle. Skvěle například prokrvují srdce, čímž snižují riziko mozkové mrtvice a srdečních chorob. Hořká čokoláda má pozitivní vliv také na psychické zdraví a její pravidelná konzumace může snižovat riziko demence.