V 18 letech už věděl, že nad ním rakovina pomalu, ale jistě vyhrává. Před smrtí tak stihl napsat dopis

Život talentovaného sportovce se ze dne na den převrátil vzhůru nohama, když mu lékaři oznámili, že má leukémii. Odhodlaný mladík se nehodlal vzdát a inspiroval miliony lidí.

Ruka na nemocničním lůžku i Zdroj fotografie: Piqsels
                   

Zdraví je to nejdůležitější na světě, co si člověk může přát. Pokud ho má, dostává šanci realizovat své životní plány a může si splnit sny. Takové štěstí ale neměl mladík, který v osmnácti letech zjistil, že má zákeřnou nemoc. Do té doby sportoval, plánoval si společný život se svou přítelkyní a užíval si života. Najednou před ním ale stála obrovská výzva, se kterou se musel poprat.

Zákeřná nemoc se vrátila

Když v osmnácti letech Pablo Raez ze španělského města Marbella zjistil, že trpí leukémií, jeho život se obrátil naruby. Talentovaný sportovec udělal všechno proto, aby se vyléčil. Podstoupil několik cyklů drastické chemoterapie a také transplantaci kostní dřeně. V nemocnici strávil více času než kde jinde. Zdálo se, že svůj boj s nemocí začal vyhrávat. Rakovina byla v remisi, napsal web PositiveVibration. Odhodlaný mladík si začal plánovat svou budoucnost.

Ale po deseti měsících se nemoc ozvala znovu. Opět musel absolvovat vyčerpávající léčbu, ale tentokrát vhodný dárce kostní dřeně nebyl k mání. Pablo spustil na sociálních sítích kampaň #retounmillon, jejímž cílem bylo zvýšit povědomí o důležitosti dárcovství. „Bylo by smutné zemřít jen proto, že nemohu najít kompatibilní dřeň. Každý by mohl zvýšit mé šance na život,“ cituje mladíka list ElPaís. Každý den přidával na internet střípky ze svého života.

4letý chlapec pomalu prohrával svůj boj s rakovinou. Před smrtí řekl slova, která by otřásla každým rodičem

Měli bychom být šťastnější

Díky jeho kampani počet dárců kostní dřeně ve Španělsku neuvěřitelně vzrostl. V říjnu 2016 se pro mladíka našel vhodný dárce. „Ptali se mě, kde jsem našel sílu žít a jak se v takové situaci dokážu usmívat. Ale já se smrti nebojím, cítím se svobodný. Když se přestanete bát, jste svobodní, a tak najdete sílu,“ uvedl Pablo na Instagramu. Druhá transplantace ale nebyla úspěšná. V pouhých 20 letech Pablo zemřel. Do poslední chvíle ale psal vzkazy a inspiroval miliony lidí na internetu.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Pablo Ráez. (@srraez)

Dojemná zpověď maminky, jíž zemřel tříletý syn na rakovinu. Svou kuráží inspiruje matky po celém světě

„Žijeme ve společnosti, kde lidé pracují, vydělávají peníze a vše je regulováno časem. Nikdy nejsme spokojeni s tím, co máme, a vždy chceme víc. Měli bychom žít jednoduše. V systému, který se stará o lidi a planetu. Měli bychom být šťastnější. Měli bychom pochopit, co je skutečně důležité. Potřebujeme lásku, úsměv, mír a objetí,“ napsal Pablo před smrtí. „Milujte všechno v životě, užívejte si každý okamžik. Povzbuďte všechny lidi a rodiny, kteří čelí těžkému boji nebo ztratili milovaného člověka. Smrt je součástí života, proto by se jí člověk neměl bát, ale milovat ji,“ dodal.

Co si myslíte o tom, co mladík napsal před smrtí?

Diskuze Vstoupit do diskuze
107 lidí právě čte
Zobrazit další články