Česko se zahalilo do smutku. Ve věku 66 let zemřel herec, dabér a bojovník za práva homosexuálů

Známý umělec se netajil svou orientací. Jako prezident organizace gay a lesbického hnutí se stal poradcem ministrů pro lidská práva a zasadil se o registrované partnerství.

Hořící i Zdroj fotografie: Freepik
                   

Smutná zpráva nečekaně obletěla Česko. Ve věku pouhých 66 let zemřel herec, dabér, bývalý prezident Herecké asociace a známý aktivista, který se zasazoval o práva menšin, Jiří Hromada. Naposledy vydechl 14. října v léčebně dlouhodobě nemocných v pražské Nemocnici Na Františku. Tam byl podle webu Blesk umístěn před několika měsíci poté, co utrpěl vážnou mozkovou příhodu. O jeho skonu informoval na sociálních sítích herec Radek Fejt.

Ze smrti maminky se nemohl vzpamatovat

Kariéra zesnulého herce čítá přes dvě stě televizních pořadů a inscenací. Zahrál si například ve filmech Copak je to za vojáka, Země úsměvů nebo Dneska přišel nový kluk. Byl ale také excelentním dabérem. Jeho hlasem mluví na české publikum největší hvězdy světové kinematografie jako třeba Marlon Brando, Morgan Freeman, Gerard Depardieu, Walter Matthau, Donald Sutherland, John Wayne, Robert de Niro nebo Ben Afleck.

Jiříku…! 😥🖤 pro TOLIK lidi jsi toho TOLIK udělal! Nezapomeneme! Jiří Hromada 14.6.1958 – 14.10.2024

Zveřejnil(a) Radek Fejt dne Úterý 15. října 2024

Rodák z Chomutova strávil po narození pět let v sanatoriu s TBC kostí. Podle webu Novinky to vypadalo, že nepřežije. Vyrůstal pouze s maminkou, kterou velmi miloval. Po střední škole zamířil studovat herectví na DAMU. Angažmá pak získal v Divadle E. F. Buriana, kde zůstal deset let až do jeho zrušení po listopadu 1989. Když v roce 2004 jeho maminka zemřela, nesl její ztrátu velmi těžce, což se neblaze podepsalo na jeho zdraví.

Úmrtí svíčka a květina

Česko v slzách: Náhle nás opustil oblíbený herec, který zářil na obrazovkách TV už od devadesátých let

Zasloužil se o přijetí registrovaného partnerství

V devadesátých letech se zapojil do boje za práva menšin. Jako prezident stál v čele celostátní organizace gay a lesbického hnutí v letech 1991 až 2006. Jeho vliv sahal až do nejvyšších politických pater. Působil jako šéf poradců ministryně pro lidská práva Džamily Stehlíkové a rovněž byl poradcem ministra Michaela Kocába. Práci pro homosexuální komunitu bral velmi osobně.

Zveřejnil(a) Jiří Hromada dne Sobota 28. ledna 2012
Muži nesou bílou rakev

Smutná zpráva pro Česko: Zemřel herec legendárního seriálu ze 70. let

Otevřeně o své sexuální orientaci mluvil a byl jedním z lidí, kteří se velkou měrou zasloužili o prosazení zákona o registrovaném partnerství. Zesnulý umělec a aktivista byl také v letech 2011-2017 prezidentem Herecké asociace. „Dovedl se zastat kolegů a bojovat za jejich práva. Byl skvělý hlasový profesionál, rozhlasový herec a interpret poezie,“ uvedl současný šéf Herecké asociace Ondřej Kepka na Facebooku.

Co říkáte na úmrtí další herecké osobnosti?

Diskuze Vstoupit do diskuze
87 lidí právě čte
Zobrazit další články