Za zničený život dítěte mohou jeho rodiče: Většina z nich si neuvědomuje, že mu jedinou větou mění vědomí

Děti je nutné podrobit důkladné výchově. Jen málo rodičů si uvědomuje, že jedna věta z nich může udělat trosky.

Matka a dcera na procházce i Zdroj fotografie: Pxhere
                   

Když se do rodiny narodí dítě, je to velké požehnání. Mnoho těch, co se stanou poprvé rodiči, se ale domnívá, že porod je to nejdůležitější, a vlastně si neumí pořádně představit, jak moc se jim změní život a každodenní činnosti a aktivity. To vždy ukáže teprve čas. Narození dítěte je ale rovněž obrovský závazek. A to z jednoho prostého důvodu – není snadné vychovat tento nepopsaný list papíru ve slušného, vnímavého, empatického člověka, který bude naslouchat, pomáhat a vykonávat pouze dobro.

Počet zájmových aktivit

Jak dítě roste, vnímavý rodič si jistě všímá, jaké je jeho nadání. Je spíše zručný, hezky maluje, je sportovní typ, nebo miluje hudbu a tanec? S dítětem se dá smysluplně dohodnout už od 3 let, kdy rozumí tomu, co říkáte, a je schopno v rámci svých možností i odpovědět. I přesto je právě na rodiči, aby jeho případný talent dále rozvíjel v rámci zájmového kroužku. A právě zde začíná kámen úrazu.

Baletní boty

6letá dívka ohromuje svět svými baletními schopnostmi. Za takový výkon by se nemusela stydět ani dospělá profesionálka

Malá baletka iZdroj fotografie: Pxhere
Dítěti je nutné vybrat aktivitu, která jej bude bavit.

Zájmové kroužky jsou velmi různorodé a často mají i věkové doporučení. To by se mělo dodržovat, jelikož ne vždy je dítě již zralé na danou aktivitu. Kolik kroužků ale zvolit? Paní Hana Korčáková, ředitelka Domu dětí a mládeže v Českých Budějovicích, uvedla pro Rozhlas, že předškolákům a dětem do 3. třídy bohatě postačí 1 kroužek. „Když mají ambiciózní rodiče, kteří chtějí podpořit všechny jejich talenty, tak vyberou dva,“ řekla.

Jedna věta změní vše


Na děti jsou v dnešní době kladeny velmi vysoké nároky. V rámci posílení jejich sebevědomí a vytváření pocitu nadřazenosti nad ostatními zaznívá v mnoha domácnostech věta: „Musíš být nejlepší!“. Zde ale psychologové bijí na poplach. Touto větou, ač dobře míněnou, můžete dítě velmi stresovat, a to obzvláště v momentě, kdy je průměrné. Tato věta jej může i do budoucna velmi negativně ovlivnit.

3 tipy, které nakopnou vaše sebevědomí. Zdravou sebedůvěru nezískáte tím, že vás budou chválit ostatní

Smutná žena iZdroj fotografie: Pxhere
Jednou větou můžete zničit sebedůvěru svého dítěte.

Kroužky mimo jiné rozhodně nejsou levnou záležitostí a rodiče také často řeší organizační problémy, uvádí web Deník, kdy se zkrátka nemohou uvolnit z práce o několik hodin dříve, aby děti na kroužek přivedli. Je ale také mnoho aktivit a talentů, které mohou být rozvíjeny i doma. Například autistický chlapec postavil dosud největší model legendárního parníku Titanic. Pomáhal mu jeho dědeček, jak DámskýDeník psal.

Kolik kroužků navštěvuje vaše dítě?

Diskuze Vstoupit do diskuze
87 lidí právě čte
Autor článku

Hana Tvrdá

Zobrazit další články