Poslední přání Karla Gotta: Když mu lékaři dávali posledních 6 měsíců života, myslel jen na jednu věc

Na začátku října před pěti lety se celé Česko zahalilo do smutku. Legendární zpěvák prohrál svůj nerovný boj se zákeřným onemocněním.

Karel Gott mává i Zdroj fotografie: Nextfoto
                   

Od smrti zbožňované legendy české populární hudby Karla Gotta (†80) právě uplynulo pět let. Na místě jeho posledního odpočinku na hřbitově na pražských Malvazinkách, který je nedaleko od mistrovy slavné vily na Bertramce, se znovu objevila spousta květin, svíček a vzkazů od fanoušků, kteří na svého idola nemohou zapomenout. Mnohonásobný zlatý slavík, který trpěl akutní leukémií, zemřel 1. října 2019 krátce před půlnocí, připomíná web iDnes.

Lékaři mu dávali jen půl roku

Poslední roky života ho trápily vážné zdravotní problémy. Bojoval s rakovinou, ale podařilo se mu uzdravit se. Jenže po 18 měsících přišla nová zdrcující diagnóza. „Nikdo neměl nejmenší tušení, že od prosince 2017 jsem se potýkal s onemocněním krvetvorby neboli myelodysplastickým syndromem. Zkráceně MDS,“ cituje z mistrovy autobiografie Má cesta za štěstím server CNNPrimaNews s tím, že musel pravidelně podstupovat transfúze.

Karel Gott v růžové košili iZdroj fotografie: Nextfoto

Jenže jeho zdravotní stav se zhoršoval a lékaři mu dávali jen půl roku života. „Velmi dobře jsem si byl vědom, že horní baňka mých přesýpacích hodin se neúprosně vyprazdňuje. Moc času mi nezbývá,“ uvedl zpěvák ve svých memoárech. Hlavou mu tehdy běželo, jestli opravdu stihl dodělat vše, co v životě chtěl. Myslel však hlavně na jednu věc.

Ivana Gottová

Ivana Gottová i po smrti manžela přichází ke slušnému jmění. Kromě dědictví k ní proudí miliony z Karlovy společnosti

Přál si trávit čas s dcerami

Moc si přál strávit ještě čas se svými dospívajícími dcerami. „Jenomže, je mi líto, všechno už stihnout nepůjde. Odteď musím velmi dobře vážit každou nabídku a rozhodovat se, jak a s kým budu trávit svůj drahocenný čas. Přesýpací hodiny už jsou skoro bez písku,“ napsal zpěvák ve své autobiografické knize. Přiznal také, že se kvůli své rodině svěřil i do péče renomovaného ruského léčitele. Podle webu Aha! ale terapii nakonec vzdal, protože byla příliš drastická a zákroky nesnesitelně bolestivé.

Karel Gott s dcerami Charlotte a Nelly iZdroj fotografie: Nextfoto
Karel Gott

Tajemství Karla Gotta: Chvíli před svou smrtí promluvil o záhadné ženě, do které byl zamilovaný až po uši

Podstoupil i experimentální biologickou léčbu. Přišel ale o chuť k jídlu, měl ukrutné bolesti kostí a halucinace. „V obývacím pokoji jsem například sbíral houby, hledal po domě Shakespearea nebo měl chvíli dojem, že jsem Rasputin,“ přiznal Gott. Díky léčbě získal měsíce života navíc. „Mé vnitřní hodiny zrychleně tikaly a připomínaly mi, že každý měsíc po boku mých tří holek je jen k dobru,“ dodal Gott. V květnu 2019 už experimentální terapie nezabírala a 1. října zpěvák navždy odešel.

Co si myslíte o posledních měsících života legendy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
124 lidí právě čte
Zobrazit další články