Česko zasáhla smutná zpráva. Navždy nás opustil umělec, který stál za největšími hity naší země

Písničky z dílny legendárního skladatele nazpívala Hana Zagorová, Marie Rottrová nebo třeba Dara Rolinc. Nejikoničtejší skladbu ale napsal pro Karola Duchoně.

Svíčka i Zdroj fotografie: Pixabay
                   

Svět populární hudby přišel o výraznou osobnost. Ve věku 77 let zemřel legendární slovenský hudební skladatel Peter Hanzely. Je podepsaný pod mnoha proslulými hity, které nazpívaly největší hvězdy české i slovenské populární hudby. Smutnou zprávu zveřejnil web Pluska s tím, že v posledních letech žil hitmaker v ústraní z minimálního důchodu.

Jeho písničky nazpívala Zagorová i Rottrová

Skon skladatele zasáhl jeho kolegy z branže. „Zemřel Peter Hanzely. Úžasný akordeonový virtuóz, hudební skladatel, který napsal písně snad pro všechny, kteří uměli zpívat. Karol Duchoň z nich svým hlasem vytěžil maximum. Chvilku jsem s Petrem spolupracoval… Hodně jsme spolu diskutovali. Jen se zdá, že bylo brzy na odchod. Petře, tvá famózní muzika tu zůstane navždy,“ posteskl si moderátor Ján Jánoši na Facebooku.

Umrel Peter Hanzely. Úžasný akordeónový virtuóz, hudobný skladaťeľ, ktorý napísal piesne hádam pre všetkých čo vedeli…

Zveřejnil(a) Ján Jánoši dne Středa 18. září 2024

Zesnulý skladatel má na svém kontě řadu nesmrtelných hitů pro české interprety. Podle televize RTVS spolupracoval například s Hanou Zagorovou, pro kterou složil písně Počestní-nečestní, Závrať, Oheň a struny, Přání, To jsi ty, Já jsem tu, já, nebo s Marií Rottrovou, jež nazpívala jeho písně Cikán a Mám v očích zrnka pepře. Jeho skladby mají ve svém repertoáru i Petr Rezek nebo Petr Spálený.

Smutná zpráva obletěla celý svět. Zemřel nenahraditelný hudebník a skladatel. Miliony fanoušků se s tím jen těžko vyrovnává

Hit stále oslovuje i mladší generace

Ikonickým hitem zesnulého skladatele však byla skladba V slovenských dolinách, která proslavila fenomenálního zpěváka Karola Duchoně, s nímž si prý i skvěle rozuměli. Skladba se dočkala také řady cover verzí, jako třeba od skupiny Desmond, které stále rezonují i mezi mladším publikem. Pro Duchoně napsal Hanzely také píseň Čardáš dvou srdcí, kterou mezi 1500 přihlášenými skladbami vybrali do finále festivalu World Popular Song Tokyo 1975.

Muži nesou bílou rakev

Do uměleckého nebe odešel uznávaný hudebník, který spolupracoval s největšími hvězdami showbyznysu

Zesnulý hitmaker se narodil 13. srpna 1947 v Bratislavě, kde na konzervatoři vystudoval hru na akordeon. Později působil také jako pedagog. Písně z jeho dílny nazpívala celá řada slovenských interpretů. Například Jana Kociánová, Oľga Szabová, Eva Kostolányiová, Peter Lipa, Dušan Grúň nebo Miroslav Ličko. Napsal také kultovní hity Keby som bola princezná Arabela a Až raz budem učiteľkou pro tehdy začínající Darinku Rolincovou, připomíná web NovýČas.

Co říkáte na odchod další legendy československé populární hudby?

Diskuze Vstoupit do diskuze
119 lidí právě čte
Zobrazit další články