Češi oplakávají ztrátu herce, který byl symbolem československého filmu

Jeho hvězda zazářila v kultovním snímku ze šedesátých let, který se vryl do paměti diváků a ocenili ho i filmoví kritici. Hlavní roli v něm dostal jako neherec.

Hořící i Zdroj fotografie: Freepik
                   

Filmový svět se zahalil do smutku. Ve věku 80 let zemřel slovenský herec Marián Bielik. Do povědomí diváků se nesmazatelně zapsal hlavní rolí v kultovním snímku z šedesátých let Slunce v síti, do kterého byl tehdy obsazený jako neprofesionální herec. Smutnou zprávu zveřejnila na sociálních sítích jeho dcera Katarína Štrbová-Bieliková.

Herec odešel za sluncem, napsala dcera

Legendární herec, který by na začátku listopadu oslavil jedenaosmdesáté narozeniny, zemřel 21. září. „Můj otec Marián Bielik odešel za sluncem,“ napsala na svém facebookovém profilu jeho dcera. K příspěvku přiložila i fotografii z ikonického filmu. Poslední rozloučení s umělcem se uskutečnilo 26. září v bratislavském krematoriu na Hodonínské ulici, napsal slovenský web Aktuality.

Moj otec Marian Bielik odisiel za slnkom. 7.11.1943 – 21.9.2024

Zveřejnil(a) Katarína Štrbová-Bieliková dne Neděle 22. září 2024

Právě díky roli v kultovním filmu Slunce v síti z roku 1962 se zesnulý herec stal ikonou slovenské kinematografie. Ve své době byl snímek scenáristy Alfonze Bednára, režiséra Štefana Uhra a kameramana Stanislava Szomolányiho považovaný za průkopnický počin nové vlny československé kinematografie.

Hořící svíčky ve tmě

Česko v slzách: Oblíbený seriálový herec nás navždy opustil. Na televizních obrazovkách zářil už od roku 1977

Na diváky mluvil hlasem Michala Dočolomanského

Podle webu televize Pluska byl prvním filmem přinášejícím téma přirozeného hodnotového i společenského srovnání prostředí města a venkova. Do proslulého lyrického dramatu, které zároveň otevřeně odráželo společenské nálady a touhy mládeže šedesátých let, jeho režisér obsadil Bielika jako neherce. Zahrál si postavu mladíka Fajola, který je zmítaný nejistotou a obavami z budoucnosti.

Hořící svíčky ve tmě

Další herecká legenda už není mezi námi. Hrdina řady českých filmových hitů odešel na věčnost

Hlas mu ve snímku propůjčila jiná legenda československého filmu Michal Dočolomanský, který zemřel už před šestnácti lety. Kromě filmu Slunce v síti se Bielik objevil ještě v kriminálce Klíč a v dramatu Malá anketa. Jeho herecká kariéra sice není obsáhlá, ale hlavní role v kultovním filmu mu v paměti diváků a filmových kritiků zajistila trvalé místo, napsal server Zoznam.

Které filmy ze šedesátých let máte nejraději?

Diskuze Vstoupit do diskuze
66 lidí právě čte
Zobrazit další články