Autistický chlapec v 15 letech postavil věrnou repliku Titanicu a stal se rekordmanem

Autistický mladík ve spolupráci se svým dědečkem postavil neuvěřitelně velkou repliku legendárního parníku.

Titanic i Zdroj fotografie: Pixabay
                   

Každý člověk má jiné koníčky a záliby. Ty je potřeba podněcovat obzvláště v dětském věku, kdy se děti učí nejen velmi rychle, ale často je i daná aktivita nesmírně baví, naplňuje, posouvá a zvyšuje jim sebevědomí. Nedílnou stránkou je také sociální kontakt, který mají se svými vrstevníky. Ten je v posledních letech značně opomíjen, a děti tak namísto běhání po venku tráví stále více času na internetu, tabletu či mobilu.


Impozantní stavba


Brynjar Karl Birgisson pochází z Islandu. Odmalinka trpí poruchou autistického spektra, a to do té míry, že před stavbou prakticky nebyl schopen komunikovat s lidmi a ve škole potřeboval osobní asistentku, která mu pomáhala na každém kroku. To vše se ale změnilo poté, co objevil legendární kostičky Lego a rozhodl se, ve spolupráci se svým dědečkem, postavit reálnou repliku kolosu jménem Titanic, který se potopil v roce 1912.

Báseň malého autisty by si měl přečíst každý. V domácím úkolu vysvětluje své chování a jak vnímá svět

Lego kostky iZdroj fotografie: Pixabay
Chlapec měl podporu a pomoc svého dědečka i celé rodiny.


Autistické děti bývají často velmi nadané, jako například holčička, která i přes tuto nepřízeň osudu a slepotu hraje jako bohyně. DámskýDeník o ní psal dříve. Brynjar strávil u stavby lodi úctyhodných 11 měsíců a asi 700 hodin, píše web CBC. Ve výsledku měla replika lodi 8 metrů na délku, a řadí se tak mezi největší věrně postavené repliky tohoto parníku na světě. Chlapci se dostalo celosvětového uznání.

Chlapec si zvýšil sebevědomí


Samotná stavba lodi přitom nebyla vůbec snadná. Jeho dědeček je inženýr, a pomohl tak chlapci nejen sehnat plány lodi, aby byl model v měřítku, ale také vypočítat přibližný počet kostek, který budou potřebovat. Původně dle webu TheGuardian počítali s 56 000 kostičkami. Po zlomení přední části ale museli část přestavět a nahradit a ve výsledku se parník skládá z neuvěřitelných 65 000 kostek.

Chlapec zazpíval píseň z Titanicu, i když ho nikdy neviděl. To, komu ji věnoval, všechny dojalo k slzám

Thank you KIDS EXPO and LEGO NORWAY for inviting me and my LEGO Titanic to your fantastic event. For me this was an amazing adventure. Hope to see you soon again!

Posted by Brynjar Karl on Sunday, November 1, 2015

Společnost Lego poskytla chlapci slevu na koupi dodatečných kostek. „To je naprosto neskutečný počin,“ napsal pan Radek M. z Fulneku, který se sám věnuje výrobě modelů. Chlapcův model si mohli prohlédnout obyvatelé Islandu, Švédska, Norska, Německa a nově také v USA ve státě Tennessee. Brynjar říká, že mu stavba neskutečně pomohla v osobnostním rozvoji a zvýšení tolik potřebného sebevědomí.

Co byste z Lega postavili vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
100 lidí právě čte
Autor článku

Hana Tvrdá

Zobrazit další články