Jaký je skutečný důvod toho, že ženy většinou rodí vleže a na zádech: Nepohodlnou polohu si vymyslel muž

Přestože spousta porodnic jde s dobou a postupně umožňuje ženám, aby rodily vestoje, na gauči nebo dokonce do vody, stále nejběžnější je tradiční a celkem nekomfortní pozice.

Žena v porodnici rodí i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Budoucí maminky mají většinou jasno o tom, jak chtějí rodit. Nejčastěji sází na tradiční metodu a chtějí, aby miminko přišlo na svět v nemocnici, pod dohledem lékařů a zdravotnického personálu. Mají totiž k dispozici nejmodernější technické zázraky medicíny, kdyby se něco pokazilo. Většina porodů probíhá klasicky v poloze na zádech, což pro některé ženy nemusí být vůbec pohodlné a dokonce to může zkomplikovat porod.

V minulosti ženy rodily vkleče i vestoje

Některé české porodnice jsou přátelštější k potřebám budoucích maminek a umožňují jim rodit v pozicích, které jsou pro ně komfortnější. Třeba vleže na boku, vestoje, v dřepu, vkleče, na žíněnce, gauči, speciálním vaku a dokonce mohou rodit i do vody. Navzdory tomu drtivá většina žen rodí na zádech na speciálním lůžku. Skutečný důvod, proč tomu tak je, je překvapující.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Může za to totiž jeden muž. Podle webu Filantropikum do roku 1700 nebylo běžné, aby ženy při porodu ležely na zádech, protože je to omezuje v pohybu. Obvykle rodily vestoje nebo vkleče. Na popud proslulého francouzského krále Ludvíka XIV. se to však změnilo. Panovník byl prý vyjma klystýry posedlý také vědou o porodu. Zajímalo ho, jak se na něj ženské tělo připravuje i samotný průběh.

„Čekám třetí dítě a odmítám navštívit doktora,“ svěřila se žena, která je pro „přirozený porod“ bez lékařské péče

Král chtěl porod sledovat a studovat ho

Podle listu AmericanJournalofPublicHealth chtěl celé problematice natolik porozumět a dál ji studovat, že trval na tom, aby jeho ženy a milenky rodily vleže. Byla to poloha, při které nejlépe mohl vše sledovat. A měl k tomu i dost příležitostí, protože byl otcem 22 dětí. Když se rozneslo, jak ženy rodí na francouzském královském dvoře, který tehdy udával trendy, rychle se rození dětí vleže na zádech rozšířilo.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Louis XIV, le roi Soleil 👑🌞 (@leroilouisxiv)

18letá dívka zjistila, že je těhotná, až pár hodin před porodem. Do té doby na ní nebylo nic znát

Nic na tom nezměnil fakt, že tato poloha je pro rodičky nepohodlná kvůli omezení pohybu těla a miminko musí projít porodními cestami proti působení gravitace. Doba se ale posunula a porodnictví se v podstatě začíná vracet ke kořenům. „Cílem je, aby ženy, pokud možno, trávily porod v pohybu, ve změně poloh a aby neležely,“ cituje vedoucího lékaře z oddělení rizikového těhotenství Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Michala Kouckého web ČTK.

Jaká poloha u porodu vám připadá nejkomfortnější?

Diskuze Vstoupit do diskuze
137 lidí právě čte
Zobrazit další články