12letý chlapec se stal hrdinou: Martin zachránil svou rodinu z hořícího domu. Dostal z něj sourozence i nemohoucího tátu

Když začalo hořet, byl chlapec doma s osmdesátiletými prarodiči, špatně pohyblivým otcem po dvou mrtvicích, malou sestřičkou a starším bratrem na vozíčku.

Hořící dům i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Hrdinové se neobjevují jen na filmových plátnech, ale i v každodenním životě. Důkazem je i příběh školáka Martina Spiridonova z Orlové, ze kterého mrazí i po letech. V pouhých dvanácti letech zachránil z hořícího pekla své nejbližší. Je neuvěřitelné, že ve svém věku dokázal zachovat klid, chladnou mysl a najít v sobě odvahu, kterou by mu mohl závidět nejeden dospělý.

Ze sklepa domu se valil dým

V kotelně domu v Orlové v Moravskoslezském kraji, kde rodina žila, začalo jednoho dne v březnu před třinácti lety náhle hořet. Podle webu iDnes byla Martinova matka na nákupu a on zůstal doma se svým vážně nemocným otcem, tříletou sestřičkou, tělesně postiženým bratrem a starými prarodiči. Z kotelny dvoupatrového domu se najednou začal valit kouř.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Přestože školák, který tehdy chodil do šesté třídy základní školy, musel být vyděšený, nedal to na sobě znát. „Babička se šla podívat do sklepa, myslela, že z kotle uniká dým, ale pak začala křičet, že hoří. Běžel jsem za ní,“ řekl Martin televizi Polar. Když si uvědomil, co se děje, neváhal ani vteřinu a začal jednat. Zachoval se jako pravý hrdina.

Malý chlapec plave

7letý hrdina plaval 60 minut, aby zachránil svou malou sestřičku a svého tátu. Zaslouží si potlesk

Riskoval svůj život, aby zachránil nejbližší

Školák riskoval svůj život a z domu do bezpečí nejdřív vyvedl osmdesátileté prarodiče, tříletou sestru a svého špatně pohyblivého otce po dvou mrtvicích. Oheň se ale domem rychle šířil a v druhém patře zůstal ještě chlapcův dvaadvacetiletý bratr, který je na invalidním vozíčku. Martin se pro něj vrátil a chtěl ho také odvézt ven z domu.

hasiči iZdroj fotografie: Pixabay
Požár domu

12letý hrdina zachránil svou 83letou prababičku z hořícího domu. Hasiči mu smekli poklonu

Živel jim už ale zablokoval cestu. Duchapřítomný malý hrdina tedy utěsnil otvory v pokoji, bratra na vozíku dotlačil k otevřenému oknu a dal mu na obličej mokrý ručník. Nakonec zavolal na tísňovou linku. Hasiči plameny uhasili, ale jen díky odvaze a pohotovému jednání chlapce se nikomu nic nestalo. Podle webu organizace ADRA Martin za svou odvahu získal Cenu Michala Velíška za statečnost při záchraně lidského života.

Co říkáte na to, jak se školák zachoval?

Diskuze Vstoupit do diskuze
119 lidí právě čte
Zobrazit další články